Živnostníci neplaťte za zápisy do súkromných registrov

Slovenská živnostenská komora upozorňuje najmä malých a začínajúcich živnostníkov, aby sa nedali oklamať a neplatili rôzne vysoké poplatky za takéto zápisy.

12.06.2020 09:40
muž, počítač, práca, živnostník, živnosť Foto:
Je na zvážení živnostníka alebo podnikateľa, či ponúkanú službu využije. Zápis do súkromného registra je nepovinný.
debata (1)

Slovenská živnostenská komora (SŽK) upozorňuje živnostníkov a podnikateľov na ponuky na zápis do rôznych súkromných registrov. Ide podľa komory o nekalé a zavadzajúce konanie súvisiace s prevádzkou rôznych súkromných registrov. Komora upozornila najmä malých a začínajúcich živnostníkov, aby sa nedali oklamať a neplatili rôzne vysoké poplatky za takéto zápisy. Zároveň v tejto veci zvažuje ďalšie právne kroky.

Cieľom týchto podnikateľských subjektov sú najmä živnostníci, malí a strední podnikatelia. „Týmto subjektom posielajú poštové poukážky a vyzývajú ich na úhradu vysokého zápisného do rôznych svojských registrov,“ uviedol predseda komory Oldřich Holiš. V sťažnostiach od živnostníkov a podnikateľov sa často uvádzajú názvy súkromných firiem ako Slovenská komora firiem a živnostníkov, Register obchodu a živností či Slovenský register firiem a živností. Je na zvážení živnostníka alebo podnikateľa, či takúto ponúkanú službu využije. „Jednoznačne deklarujem, že zápis do takého registra je nepovinný,“ povedal predseda komory.

Tieto súkromné dobrovoľné registre ťažko nájsť na internete, prípadne sa vyhľadať vôbec nedajú. Holiš pripomenul, že každý podnikateľský subjekt, ktorý vykonáva podnikateľskú činnosť, je zapísaný v Obchodnom registri Slovenskej republiky alebo v Živnostenskom registri Slovenskej republiky. Dodal, že na právne úkony sú použiteľné iba výpisy z týchto registrov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #register #Slovenská živnostenská komora