Ktorým živnostníkom sa mení od júla výška odvodov?

Mimoriadna situácia ovplyvnila aj platenie odvodov živnostníkov a ostatných SZČO do Sociálnej poisťovne. Tento rok sa výška odvodov od 1. júla zmenila len niektorým.

03.07.2020 06:00
žena, podnikanie, práca, kancelária, notebook Foto:
Od januára platí nový minimálny vymeriavací základ na sociálne poistenie pre SZČO a dobrovoľne poistené osoby (DPO) vo výške 506,50 eur.
debata

Núdzový stav pre šírenie pandémie koronavírusu ukončila vláda SR už 14. júna. "Mimoriadna situácia však naďalej trvá. Sociálna poisťovňa preto upozorňuje, že skončenie núdzového stavu neznamená skončenie mimoriadnej situácie, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca 2020. Kým nebude ukončená mimoriadna situácia, stále platí, že živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) môžu daňové priznanie za rok 2019 podať až do konca mesiaca nasledujúceho po tom, ako vláda ukončí trvanie mimoriadnej situácie,“ uvádza Peter Višváder, riaditeľ odboru komunikácie s verejnosťou Sociálnej poisťovne.

Poisťovňa teda až po odovzdaní daňových priznaní za rok 2019 bude môcť určiť, či a v akej výške budú povinní platiť poistné v ďalšom období. "Do tohto času povinne poistené SZČO naďalej platia poistné na sociálne poistenie tak ako doteraz,“ dodáva Višváder.

Keďže živnostníci a ostatné SZČO majú zákonnú možnosť odložiť si v tomto mimoriadnom období podanie daňového priznania za rok 2019 až na koniec mesiaca nasledujúceho po mesiaci skončenia mimoriadnej situácie, aj posudzovanie ich povinného sociálneho poistenia a platenie odvodov v novej výške sa tým v niektorých prípadoch posúva. Daňové priznanie budú môcť SZČO podať až do konca mesiaca nasledujúceho po tom, ako vláda ukončí trvanie mimoriadnej situácie pre pandémiu. To pre nich z hľadiska platenia/neplatenia „nového“ poistného znamená, že Sociálna poisťovňa im až po odovzdaní daňových priznaní za rok 2019 bude môcť určiť, či a v akej výške budú povinní platiť poistné v ďalšom období.

Od januára platí nový minimálny vymeriavací základ na sociálne poistenie pre SZČO a dobrovoľne poistené osoby (DPO) vo výške 506,50 eur. Výška minimálneho poistného vypočítaná z tohto vymeriavacieho základu pre SZČO je mesačne 167,89 eura. Pre SZČO, ktoré majú priznaný starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, a pre SZČO, ktoré sú poberateľmi výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačná suma poistného 137,50 eura, keďže neplatia poistné na invalidné poistenie.

Maximálny vymeriavací základ na rok 2020 predstavuje 7 091 eur. Poistné vypočítané z tohto vymeriavacieho základu pre povinne poistenú SZČO je 2 350,66 eura. Pre SZČO, ktoré majú priznaný starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, a pre SZČO, ktoré sú poberateľmi výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačná suma poistného 1 925,20 eura, keďže neplatia poistné na invalidné poistenie. Minimálny vymeriavací základ a maximálny vymeriavací základ je platný vždy na obdobie kalendárneho roka, teda od 1. januára do 31. decembra.

Sociálna poisťovňa oznamuje SZČO vznik aj zánik poistenia, vymeriavací základ, výšku poistného, dátum splatnosti poistného a údaje týkajúce sa úhrady poistného.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO #odvody do Sociálnej poisťovne