Živnosť môžete skončiť, stačí vyplniť formulár

Chystáte sa zrušiť živnostenské oprávnenie? Urobiť tak môžete osobne alebo elektronicky.

22.07.2020 10:00
podnikanie, práca, notebook, žena, úsmev Foto:
Ukončiť živnosť môžete osobne alebo elektronicky. Obe možnosti sú bez poplatku.
debata

Posledné mesiace boli pre mnohých podnikateľov ťažké. Zavreté prevádzky, pokles alebo strata príjmov určite viacerých priviedla až k úvahám o zrušení živnosti. Či už je dôvodom na ukončenie podnikania koronakríza alebo vás k tomu vedú iné dôvody, nezabudnite si pri rušení živnostenského oprávnenia splniť viaceré povinnosti.

Ukončiť živnosť môžete osobne alebo elektronicky. Obe možnosti sú bez poplatku. Pri prvej z nich musíte navštíviť okresný úrad, odbor živnostenského podnikania podľa vášho trvalého bydliska. Na úrad je najlepšie prísť s vyplneným formulárom Oznámenie o ukončení živnostenského podnikania. Stiahnuť sa dá z webovej stránky ministerstva vnútra alebo zo stránky www.slovensko.sk. Ako doklad vám stačí občiansky preukaz.

Formulár o ukončení živnosti má jednu stranu a nie je náročné vyplniť požadované údaje. Stačí uviesť adresu príslušného okresného úradu, odboru živnostenského podnikania. Vyplníte obchodné meno podľa toho, ako ho máte uvedené v živnostenskom oprávnení, ďalej uvediete IČO a rodné číslo a poisťovňu, v ktorej ste prihlásený.

Rozhodnúť sa môžete ukončiť všetky predmety podnikania alebo len niektoré. Ak ukončíte všetky, živnosť zanikne úplne. V prípade, ak chcete ukončiť všetky, musíte uviesť číslo živnostenského oprávnenia, deň vydania živnostenského oprávnenia a úrad, ktorý vám živnostenské oprávnenie vydal.

Dôležité je zadať dátum, ku ktorému chcete skončiť s podnikaním. Môže ísť o dátum, v ktorom doručíte Oznámenie o ukončení živnostenského podnikania ale môžete sa rozhodnúť aj pre neskorší dátum. Vziať žiadosť späť môžete najneskôr v deň predchádzajúci zániku podnikania. Ak teda uvediete, že chcete ukončiť živnosť k 1. augustu, vziať oznámenie späť môžete najneskôr 31. júla a živnosť vám tak ostane zachovaná. Na záver je potrebné uviesť dátum vyplnenia oznámenia a podpísať sa.

Formulár odovzdáte na živnostenskom odbore, ktorý vám následne vydá potvrdenie o ukončení podnikania.

Ak sa rozhodnete pre elektronické ukončenie živnosti, môžete tak urobiť prostredníctvom stránky www.slovensko.sk. Potrebujete však mať elektronický občiansky preukaz a zriadený elektronický prístup.

Ukončenie živnosti hlási živnostenský úrad daňovému úradu, zdravotnej a Sociálnej poisťovni. Daňový úrad ale musíte kontaktovať aj vy osobne. Bývalý živnostník má povinnosť do 30 dní požiadať o zrušenie registrácie na daň z príjmov. V prípade, ak je platca DPH, je potrebné požiadať aj zrušenie tejto položky. Vrátiť musí osvedčenie o registrácii. Pri DIČ je to 15 dní, pri DPH je to 10 dní. Sociálnej poisťovni nie je potrebné posielať žiadne oznámenie, Sociálna poisťovňa sama oznámi zánik povinného poistenia živnostníkovi. Zdravotnej poisťovni v rámci rušenia živnosti ohlási ukončenie živnosti okresný úrad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #živnosť #formuláre