Penzista pracujúci len ako živnostník nemá nárok na odvodovú úľavu

Odvodová úľava sa vzťahuje výlučne na prácu dôchodcov na základe dohôd mimo pracovného pomeru, teda na dohodu o vykonaní práce a dohodu o pracovnej činnosti.

19.10.2020 19:24
pracujúci penzista, drevo, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Dôchodca, ktorý po priznaní dôchodku vykonáva zárobkovú činnosť len ako SZČO, nemá možnosť uplatniť si výnimku z platenia poistného pri príjme do 200 eur. Táto odvodová úľava sa vzťahuje výlučne na prácu dôchodcov na základe dohôd mimo pracovného pomeru, teda na dohodu o vykonaní práce a dohodu o pracovnej činnosti. V tlačovej správe o tom informuje Sociálna poisťovňa.

Ak popri činnosti SZČO dôchodca pracuje aj na niektorú z týchto dohôd, výnimku z platenia poistného na dôchodkové poistenie z jednej dohody s maximálnym príjmom do 200 eur mesačne si uplatniť môže. Postupuje pri tom rovnako ako každý iný dôchodca, teda písomne informuje zamestnávateľa o uplatnení výnimky a následne aj o jej skončení.

Odvodovú úľavu pri práci na dohodu si môžu uplatniť tí dôchodcovia, ktorí už majú priznaný starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok, ďalej výsluhový dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku alebo poberajú invalidný výsluhový dôchodok. Fakt, že vykonávajú popri dohode súčasne aj činnosť SZČO, na tejto možnosti nič nemení.

V auguste tohto roka popri poberaní dôchodku pracovalo 145 652 poberateľov starobného dôchodku, 1 379 poberateľov predčasného starobného dôchodku a 101 337 poberateľov invalidného dôchodku. Medziročne ide o pokles zhruba o 7-tisíc starobných dôchodcov, 2-tisíc invalidných a 400 predčasných dôchodcov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #SZČO #Dôchodcovia