Štát pomôže živnostníkom až do výšky 810 eur

Ste živnostník alebo iná samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), ktorá prišila o príjmy alebo ktorej klesli tržby? Kedy a ako môžete požiadať štát o pomoc?

19.11.2020 10:00
kvetinárstvo, podnikanie, živnostník, skleník Foto:
Skupina žiadateľov sa rozširuje aj o tie SZČO, ktoré začali prevádzkovať svoju činnosť po 1. 2. 2020, najneskôr však k 2. 9. 2020.
debata

Od pondelka 9. novembra Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo takzvanú Prvú pomoc+, o ktorú môžu oprávnené osoby žiadať už za mesiac október. Z tejto pomoci rezort vyplatí viac peňazí väčšiemu počtu žiadateľov a v rámci projektu štát takto nielen zvýšil a predĺžil finančnú pomoc na ochranu pracovných miest do marca, ale tiež rozšíril okruh oprávnených žiadateľov.

O pomoc takto môžu po novom požiadať aj SZČO, ktoré majú príjem z iného zamestnania. Nové podmienky poskytovania príspevkov v rámci projektu Prvá pomoc sa začala uplatňovať včera, už minulý týždeň však úrady začali posielať približne 126 000 existujúcim žiadateľom o pomoc dodatky k zmluvám. Predlžuje sa aj poskytovanie príspevkov zamestnávateľom a SZČO. Dostanú ich aj za mesiace január až marec 2021.

SZČO si môžu vyberať z dvoch opatrení. V rámci opatrenia č. 2: pomoc SZČO môžu žiadať o príspevok na náhradu straty príjmu zo zárobkovej činnosti môžu po novom žiadať aj SZČO, ktorým po 1. 7. 2020 vznikla povinnosť nemocenského a dôchodkového poistenia, rovnako aj tie, ktoré začali prevádzkovať svoju činnosť po 1. 2. 2020, najneskôr však k 2. 9. 2020. Príspevok dostanú aj tí, ktorí majú príjem z iného pracovného pomeru. Aj pri tejto pomoci dochádza k zvýšeniu finančného príspevku, a to o 50 %.

Pohybuje sa od 270 eur do 810 eur v závislosti od poklesu tržieb. Pri súbehu s pracovným pomerom sa výška príspevku zníži o čistý príjem z pracovného pomeru za príslušný mesiac. Po novom tak môže napríklad kaderníčka, ktorá nemá iný príjem a poklesli jej tržby o viac ako 80 %, dostať namiesto 540 eur až 810 eur. Vďaka novým podmienkam môže o prvú pomoc požiadať napríklad aj umelec, ktorý je sociálne poistený a pracuje na čiastočný úväzok. Ak má mzdu 200 eur v čistom a poklesli mu tržby o viac ako 80 %, dostane príspevok 610 eur (810 – 200).

Druhou možnosťou je požiadať o príspevok v rámci opatrenie č. 4: pomoc vybraným skupinám SZČO, slobodným povolaniam a jednoosobovým s. r. o. Podľa nových parametrov projektu nie je podmienkou pre žiadanie príspevku v rámci opatrenia č. 4 absencia príjmu. O pomoc teda môže požiadať aj SZČO, ktorá dočasne prerušila alebo obmedzila vykonávanie, resp. prevádzkovanie svojej činnosti a nepozastavila, resp. nezrušila oprávnenie na jej vykonávanie a nespĺňa podmienky vzniku nároku na opatrenie č. 2 alebo jej nevznikla odvodová povinnosť na sociálne poistenie.

Skupina žiadateľov sa rozširuje aj o tie SZČO, ktoré začali prevádzkovať svoju činnosť po 1. 2. 2020, najneskôr však k 2. 9. 2020. Pri tomto opatrení sa zvyšuje príspevok z 210 eur na 315 eur. Ak žiadateľ vykonáva aj inú zárobkovú činnosť, od tejto sumy sa odpočíta jeho čistý príjem. V praxi to znamená, že napríklad stolár ako jednoosobová s. r. o. bez príjmu dostane 315 eur namiesto 210 eur. O príspevok môžu žiadať aj športovci, ktorým nevznikol nárok platiť poistné na sociálne poistenie a majú aj príjem zo zamestnania. Pri čistom príjme 200 eur majú nárok na príspevok 115 eur (315 – 200).

Ministerstvo opätovne zavádza aj poskytovanie SOS dotácie pre ľudí, ktorí z dôvodu krízovej situácie prestali pracovať, ocitli sa bez príjmu a nemajú nárok na iný príspevok z projektu Prvá pomoc plus. Po novom budú zvýšenú dotáciu vo výške 300 eur vyplácať úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadosť o SOS dotáciu za október a nasledujúce mesiace bude preto potrebné podať na úrade práce, v ktorého územnom obvode má žiadateľ pobyt. Úrady začnú prijímať žiadosti od novembra, a to aj elektronicky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #pomoc od štátu