Potrebujete si požičať na podnikanie?

Úvery pre malých a stredných podnikateľov ponúkajú viaceré banky, pôžičku možno získať aj od štátu. Podmienky na získanie úveru, úrokové sadzby, ako aj výška poskytnutých financií a výhodnosť úveru sa môžu pre každú firmu líšiť, treba si teda vybrať správny produkt.

01.12.2020 08:00
podnikanie, plánovanie, ukazovanie, muž, žena,... Foto:
Pomôcť podnikateľom prekonať problémy spôsobené COVID-19 môžu aj úvery v rámci takzvanej antikorona záruky. Ponúkajú ich viaceré komerčné banky.
debata

Mnohé firmy potrebujú občas finančnú injekciu a pomôcť pri podnikaní. Či už sa ocitli v problémoch spôsobených epidémiou koronavírusu, ide o začínajúcich podnikateľov, alebo chcú rozšíriť svoju činnosť, možnosťou, ako sa pohnúť ďalej, je podnikateľský úver.

Každá banka, ktorá ma v portfóliu úvery pre malých a stredných podnikateľov, pre nich ponúka rôzne typy pôžičiek a možností financovania podnikania. „Produktová ponuka sa líši tak podľa veľkosti podniku, ako aj účelu použitia týchto financií – teda či ide o investíciu do rozširovania a expanzie biznisu, preklenutie súčasnej situácie, keď je nevyhnutné prevádzkové financovanie a podobne. Tak, aby sme vedeli čo najlepšie reagovať na potreby našich klientov,“ hovorí Anna Jamborová z ČSOB.

Portfólio bánk, čo sa týka podnikateľských úverov, je pomerne široké. Požičajú ale banky každému? Ktoré firmy môžu získať úver? "Snažíme sa financovať tie firmy, ktoré to potrebujú, a pomáhať a radiť im pri riešení bežných, ako aj mimoriadnych finančných potrieb. Reálne plány podnikania a správne nastavený biznis model, rozumná miera návratnosti investícií spolu s dobrou kreditnou históriou sú kľúčom k získaniu úveru. Pri individuálnom posúdení jednotlivých požiadaviek prihliadame aj na zabezpečenie úveru.

V aktuálnej situácii sú pri financovaní firiem nápomocné rôzne záručné programy zamerané na zmierenie obmedzení v súvislosti s COVID-19, napríklad SIH antikorona či tzv. veľká záručná schéma. Pre podnikateľov, ktorí aktuálne riešia inovatívne podnikateľské plány, môže znížiť potrebu zabezpečenia a priniesť výhodnejšie podmienky financovania aj podporný program pre inovatívne projekty zamerané na uvedenie nového alebo inovatívneho produktu, technologického postupu vo výrobe či dodávke tovarov a služieb, ktorý realizujeme v spolupráci s NDF II," hovorí Lenka Puchá, zodpovedná za firemné financovanie v Slovenskej sporiteľni.

Pomôcť podnikateľom prekonať problémy spôsobené COVID-19 môžu aj úvery v rámci takzvanej antikorona záruky. Ponúkajú ich viaceré komerčné banky. "OTP Banka Slovensko ponúka pre podnikateľov na preklenutie problémov spôsobených koronakrízou úvery poskytované v rámci finančného nástroja SIH antikorona záruka, " hovorí Róbert Varšányi z OTP Banky.

Požiadať o finančnú pomoc pri podnikaní vo forme úveru môžu firmy aj štát. Podľa druhu podnikania sa môžu obrátiť na Slovenskú záručnú a rozvojovú banku a Eximbanku. Tie navyše poskytujú zvýhodnené úvery pre podnikateľov, ktoré im majú pomôcť prekonať problémy spôsobené epidémiou koronavírusu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôžičky #podnikanie