Užitočná pomôcka: Aké budú vaše sumy poisteného na budúci rok?

Od 1. januára 2021 bude platiť nový minimálny vymeriavací základ na platenie odvodov pre povinne poistené samostatne zárobkovo činné (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby (DPO).

09.12.2020 10:23
odvody, dane, peniaze, SZČO, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nový bude aj maximálny vymeriavací základ na sociálne poistenie pre povinne poistené SZČO, DPO, zamestnanca a zamestnávateľa (pre zamestnávateľa s výnimkou poistného na úrazové poistenie, ktoré nie je obmedzené najvyššou výškou). Sociálna poisťovňa pre lepšiu orientáciu poistencov a odvádzateľov poistného pripravila užitočnú pomôcku – prehľadnú Tabuľku platenia poistného od 1. januára 2021, ktorú zverejnila na webovej stránke www.socpoist.sk.

V tabuľke sa nachádzajú percentuálne sadzby poistného na jednotlivé druhy poistenia – nemocenské, dôchodkové starobné a invalidné, poistenie v nezamestnanosti, garančné, úrazové a rezervný fond solidarity. Sadzby poistného v tabuľke si možno zistiť z pohľadu zamestnanca, zamestnávateľa, povinne poistenej SZČO a DPO. Sú v nej i sadzby poistného pre platby uhrádzané štátom a Sociálnou poisťovňou za určité skupiny osôb. V tabuľke sú aj vypočítané sumy poistného pre jednotlivé druhy poistenia z minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu. V texte pod tabuľkou odvádzatelia poistného nájdu doplňujúce informácie k poistnému v roku 2021.

Ďalšie informácie: Aké budú nové vymeriavacie základy pre platenie poistného od 1. januára 2021

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #euro #odvody #SZČO #poistné #DPO