Daňové a odvodové povinnosti podnikateľov v roku 2021

Samostatne zárobkovo činné osoby, živnostníci aj ďalší podnikatelia musia aj v tomto roku platiť dane a odvody. Ktoré dátumy sú pre nich dôležité?

20.01.2021 10:00
ženy, kolegyne, papiere, vysvetľovanie, spolupráca Foto:
SZČO, medzi ktoré patria napríklad aj živnostníci, musia vo väčšine prípadov platiť odvody do Sociálnej poisťovne. Ich výšku ovplyvňuje najmä vymeriavací základ.
debata

Už do ôsmeho januára si podnikatelia museli splniť povinnosť zaplatiť odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne za december minulého roka. Za posledný mesiac minulého roka zaplatia ešte po starom sociálne odvody vo výške 167,89 eura a zdravotné vo výške 70,91 eura. Vo februári však už musia zaplatiť odvody vo vyššej sume. Za január sú teda už Sociálnej poisťovni povinní uhradiť najmenej 180,99 eura. Zvýšenie sociálnych odvodov sa týka nielen tých SZČO, ktoré do poisťovne uhrádzajú minimálne sociálne odvody, ale aj tých, ktorých mesačné odvody sú nižšie ako uvedená suma. Ak teda živnostník aktuálne platí poistné do Sociálnej poisťovne napríklad 178 eur mesačne, za obdobie od 1. januára tohto roka bude platiť poistné z nového minimálneho základu, a to vo výške 180,99 eura. Do zdravotnej poisťovne musia SZČO odviesť aspoň 76,44 eura, alebo 38,22 eura v prípade osoby so zdravotným postihnutím.

Mesačné odvody do poisťovní sa platia vždy mesiac dozadu do ôsmeho dňa nasledujúceho mesiaca. V prípade, že tento deň pripadne na víkend alebo sviatok, posúva sa termín na najbližší pracovný deň.

Pri platení odvodov je dôležitý nielen termín 1. január, keď sa mení ich výška, ale aj 1. júl. Zmena môže nastať pre tých, ktorí podali daňové priznanie v riadnom termíne k 31. marcu. Odvody do zdravotnej poisťovne sa nemenia celý rok. Živnostníci, ktorí si termín daňového priznania posunú, platia odvody do Sociálnej poisťovne po novom až od 1. októbra. Suma sa zmení vždy na začiatku roka kvôli zmene takzvaného vymeriavacieho základu. Odvody sa druhýkrát platia inak podľa podaného daňového priznania.

SZČO, medzi ktoré patria napríklad aj živnostníci, musia vo väčšine prípadov platiť odvody do Sociálnej poisťovne. Ich výšku ovplyvňuje najmä vymeriavací základ. Toho výška pre konkrétnu osobu závisí od základu jej dane, od ktorého nie sú odpočítané zaplatené odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Odvody do Sociálnej poisťovne je od januára 2021 povinná platiť SZČO, ktorej príjem presiahol za rok 2020 hranicu 6 552 eur.

Vznik odvodovej povinnosti Sociálna poisťovňa posudzuje k 1. júlu alebo 1. októbru, ak má daňovník posunuté daňové priznanie. Tento rok sú termíny trochu iné. Tým SZČO, ktoré podali kvôli koronakríze daňové priznanie za rok 2019 až k 2. novembru tohto roka, sa odvody zmenia aj od januára. Maximálny vymeriavací základ platný od 1. januára 2021 pre platenie odvodov nielen do Sociálnej poisťovne predstavuje sumu 7 644 eur, minimálny vymeriavací základ je vo výške 546 eur.

Okrem odvodov čaká podnikateľov a živnostníkov povinnosť odvádzať dane. Potrebné je podať daňové priznanie k dani z príjmov, k DPH, platiť dane, špeciálne odvody či preddavky alebo posielať rôzne hlásenia daňovému úradu. Živnostníci majú povinnosť komunikovať s daňový úradmi elektronicky, preto ak ste sa ešte nezaregistrovali na elektronickú komunikáciu, mali by ste tak urobiť čo najskôr. Registrácia totiž môže trvať niekoľko dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #povinnosti #podnikatelia #živnostníci #dane odvody