Práca na Slovensku a v zahraničí a odvody

Podal som daňové priznanie ako SZČO v októbri. Okrem príjmu na Slovensku som mal príjem aj z brigády zo zahraničia, cca 300 eur mesačne. Kde budem platiť odvody? Mám zmluvu zo zahraničia, aj výpoveď. Stačí to ako doklad, že som tam brigádu ukončil?

14.02.2021 07:24
muž, živnostník, odvody, nuda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zárobková činnosť SZČO na účely sociálneho poistenia je činnosť vyplývajúca z právneho vzťahu, ktorý zakladá dosahovanie príjmu z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov. Hranica hrubého príjmu za rok 2019 je vo výške 6078 eur.

Samostatne zárobkovo činným osobám, ktoré nepodali daňové priznanie za rok 2019 do 31. marca 2020 a využili „predĺženú“ lehotu na podanie daňového priznania počas pandémie do 2. 11. 2020, sa vznik poistenia posudzuje k 1. februáru 2021, a to za predpokladu, že SZČO presiahla zákonom stanovenú hranicu hrubého príjmu z činnosti SZČO 6078 eur za rok 2019. Ak ste za rok 2019 nepresiahli túto hranicu hrubého príjmu, vznik povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia sa Vám bude posudzovať najskôr k júlu 2021. Do hranice hrubého príjmu pre vznik poistenia sa nezapočítava príjem, ktorý ste dosiahli v zahraničí na základe brigád.

V zmysle nariadenia EÚ platí, že ak osoba súčasne vykonáva činnosť na území dvoch alebo viacerých členských štátov EÚ (vrátane územia Švajčiarska, Nórska, Lichtenštajnska a Islandu), podlieha v oblasti sociálneho zabezpečenia (sociálne poistenie a zdravotné poistenie) legislatíve len jedného štátu. Pokiaľ osoba vykonáva zárobkovú činnosť na území dvoch alebo viacerých členských štátov EÚ/EHP a Švajčiarska (a súčasne je i sociálne poistená v obidvoch štátoch na základe tejto činnosti), je potrebné, aby o tejto skutočnosti informovala inštitúciu určenú príslušným úradom členského štátu v mieste bydliska (t. j. miesto, kde osoba zvyčajne býva) a požiadala tam o určenie legislatívy, t. j. o vystavenie formuláru PD A1. Bydlisko v zmysle nariadenia je miesto, kde osoba zvyčajne býva, kde má rodinu, majetok, stredisko svojich životných záujmov.

Ak ste mali súčasne živnosť na Slovensku a brigádovali v zahraničí, mali ste v mieste bydliska požiadať o vystavenie formulára A1, na základe ktorého by bolo zrejmé, akej legislatíve v zdravotnom a sociálnom poistení podliehate (či na Slovensku alebo v zahraničí). Ak ste tak neurobili, odporúčame o určenie legislatívy požiadať aj spätne. Od momentu, kedy budete už vykonávať činnosť SZČO len na Slovensku, budete podliehať v sociálnom aj zdravotnom poistení slovenskej legislatíve.

Odpovedala: Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #živnosť #odvody #daňové priznanie