Živnostníkom pomôže štát až do prázdnin

Na akú finančnú pomoc od štátu máte nárok počas pandémie? O koľko viac dostanú za február ako za predošlé obdobia živnostníci alebo jednoosobové eseročky, ktorým klesli príjmy alebo nemôžu podnikať?

22.02.2021 08:00
kaderníčka, podnikanie, strihanie Foto:
Znižuje sa administratívna záťaž pre zamestnávateľov a SZČO, ktorí majú s úradom práce, sociálnych vecí a rodiny uzatvorenú dohodu o poskytnutí príspevku.
debata

Podnikatelia a jednoosobové s.r.o, ktorým poklesli pre pandémiu príjmy, alebo o ne úplne prišli, môžu stále žiadať o pomoc za mesiace november, december, ale už aj za január. SZČO si môžu vyberať z dvoch opatrení. V rámci Opatrenia č. 2 môžu požiadať o pomoc SZČO, ktoré museli svoje prevádzky zatvoriť na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR alebo im poklesli tržby o najmenej 20 %.

Finančný príspevok sa pohybuje od 270 eur do 810 eur v závislosti od poklesu tržieb. Pri súbehu s pracovným pomerom sa výška príspevku zníži o čistý príjem z pracovného pomeru za príslušný mesiac. Živnostník, ktorý nemá iný príjem a poklesli mu tržby o viac ako 80 %, môže dostať teda až 810 eur.

Druhou možnosťou je požiadať o príspevok v rámci Opatrenie č.4. Spadá sem každá SZČO, ktorá prerušila alebo obmedzila vykonávanie alebo prevádzkovanie svojej činnosti a ktorej nevznikla povinnosť nemocenského a dôchodkového poistenia alebo nečerpá tzv. odvodové prázdniny alebo fyzická osoba, ktorá je jediným spoločníkom s.r.o., zároveň je jej konateľom a nie je jej zamestnancom (tzv. jednoosobová s.r.o.).

Pri tomto opatrení sa poskytuje príspevok vo výške 315 eur. Ak žiadateľ vykonáva aj inú zárobkovú činnosť, od tejto sumy sa odpočíta jeho čistý príjem.

Projekt „Prvá pomoc“ ale čakajú ďalšie zmeny. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR podľa vládou schváleného návrhu ministra práce Milana Krajniaka rozšíri okruh podporených zamestnancov a SZČO o tých, ktorí začali pracovať alebo podnikať najneskôr k 1. februáru 2021. Čo všetko sa zmení? Kto dostane za február viac peňazí?

Dôležitým bodom zmien v rámci balíka Prvá pomoc je predĺženie projektu o tri mesiace, a to do konca júna 2021.

Znižuje sa takisto administratívna záťaž pre zamestnávateľov a SZČO, ktorí majú s úradom práce, sociálnych vecí a rodiny uzatvorenú dohodu o poskytnutí príspevku. Nebudú musieť podpisovať nové dodatky k dohode. Úrady práce budú žiadateľov informovať o zmene podmienok a obe zmluvné strany budú postupovať podľa platných predpisov odo dňa ich účinnosti. Tým sa zjednoduší a zrýchli poskytovanie príspevkov.

Zamestnávatelia, ktorí udržia pracovné miesta počas vyhlásenej mimoriadnej situácie, môžu požiadať po novom o príspevok na preplatenie mzdových nákladov na zamestnanca, vrátane odvodov hradených zamestnávateľom vo výške až 100 % celkovej ceny práce, pričom zostáva zachovaná maximálna výška príspevku 1 100 eur na jedného zamestnanca.

Zamestnávatelia a SZČO, ktorí žiadajú o paušálny príspevok na úhradu časti mzdových nákladov na každého zamestnanca podľa poklesu tržieb, môžu očakávať rozšírenie kategórií podľa poklesu tržieb. V súčasných podmienkach sú 4 kategórie, ktoré sa majú rozšíriť na 7 kategórií s výškou príspevkov od 330 eur do 870 eur.

SZČO, ktoré nemajú príjem z podnikania, by si mali prilepšiť o 45 eur navýšením paušálneho príspevku na 360 eur. Ministerstvo ale odporúča, aby sa SZČO dobrovoľne nemocensky a dôchodkovo poistili a požiadali o príspevok v rámci opatrenia 2, čím získajú vyšší finančný príspevok až na úrovni 870 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #finančná pomoc #strata príjmu #pomoc od štátu