Aj živnostníci si môžu šetriť na penziu

Nie každý mladý človek je zamestnaný. Mnohí podnikajú na základe živnostenského oprávnenia. Aj pre mladých, ktorí po škole nezačnú pracovať ako zamestnanci, ale začnú podnikať, majú odborníci niekoľko rád.

25.08.2021 08:00
žena, kaviareň, SZČO, podnikanie, práca Foto:
Zvlášť živnostníci by mali využiť naplno potenciál tretieho piliera a určite sa poobzerať aj po inej forme investovania peňazí na dôchodok. Ak sa rozhýbu neskôr, o 40 rokov to môžu oľutovať.
debata

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), teda živnostníci, svoje podnikanie často optimalizujú a napríklad v prvom roku podnikania využívajú od štátu aj úľavu od platenia sociálnych odvodov.

„U živnostníkov je dôležité vybrať si takú poisťovňu, ktorá nemá pripoistenie PN nadviazané na sociálne odvody. Inak by ste v prípade dlhšej choroby alebo úrazu nedostali žiadne poistné plnenie a keďže bez odvodov nemáte nárok ani na nemocenskú dávku od Sociálnej poisťovne, môžete sa dostať do finančných problémov. Preto odporúčam poradiť sa s odborníkom, ktorý vám pri výbere tej správnej poisťovne pomôže,” radí Patrik Szabó z FinGO.sk.

Aj podľa investičného analytika je dôležité pri zakladaní živnosti a optimalizácii daní a odvodov myslieť na budúcnosť. „Už teraz odchádzajú do dôchodku prví živnostníci, ktorí si platili minimálne odvody, a za tieto odvody dostanú aj adekvátny výpočet dôchodku, s ktorým si nebudú môcť vyskakovať. Zvlášť živnostníci by mali využiť naplno potenciál tretieho piliera a určite sa poobzerať aj po inej forme investovania peňazí na dôchodok. Ak sa rozhýbu neskôr, o 40 rokov to môžu oľutovať. Čím viac rôznych zdrojov príjmu si pred dôchodkom zabezpečíme, tým je vyššia šanca, že si užijeme dôstojnú starobu. Ideálne je úspory na dôchodok diverzifikovať, čiže rozdeliť do viacerých nástrojov. Mladí môžu napríklad časť peňazí pravidelne investovať do ETF fondov a časť do zlata, ktoré sa teší stále väčšej obľube,” hovorí František Burda z FinGO.sk.

žena, práca, písanie, SZČO, sústredenie, poznámky, notebook Čítajte aj Porovnanie: Práca na trvalý pracovný pomer verzus živnosť

Živnostníci by nemali zabúdať ani na poistenie súvisiace s ich podnikaním, predovšetkým na poistenie zodpovednosti za škodu. „Živnostník pri výkone podnikania ručí celým svojím majetkom a ak by svojou prácou nechtiac spôsobil škodu na majetku alebo zdraví svojho klienta, jeho výdavky sa môžu vyšplhať na desaťtisíce aj státisíce eur. Každé podnikanie so sebou prináša rôzne druhy rizík, no najčastejšie využívané poistenie zodpovednosti je zvlášť dôležité hlavne pre remeselné živnosti, ako sú murári, inštalatéri, automechanici a podobne,” priblížil riaditeľ pre korporátne poistenie vo FinGO.sk Matúš Madlenga.

Poistenie zodpovednosti môže stáť živnostníka približne od 20 eur mesačne, pričom výška poistného závisí od poistných súm a pripoistení, ktoré si zvolí vzhľadom na možné riziká pri výkone svojho povolania.

živnostník, SZČO, práca, drevo, dielňa Čítajte aj Veľké zmeny pre živnostníkov. Pozrite si, ako im štát upravil podmienky pre biznis (+zoznam zmien)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #SZČO #živnostníci #dôchodkové sporenie #III. pilier