Grid karty budú končiť 31. marca 2022. Aktivujte si nový prístup do e-Služieb

Sociálna poisťovňa pripomína klientom, ktorí do e-Služieb ešte stále vstupujú pomocou Grid karty, aby si aktivovali nový prístup.

02.03.2022 12:42
sociálna poisťovňa logo
debata

Aktivácia je jednoduchá a klient získa bezpečný, ale aj rýchly a komfortný prístup do e-Služieb. Platnosť Grid kariet sa skončí o mesiac, teda 31. marca 2022. Po tomto termíne bude možné prihlásiť sa do e-Služieb Sociálnej poisťovne už len po novom – pomocou mena, hesla a mobilnej aplikácie, alebo tiež s elektronickým občianskym preukazom (eID).

Prechod na nový spôsob prihlásenia sa týka zamestnávateľov (pre službu Odvádzateľ poistného), SZČO (pre službu Saldokonto) a fyzických osôb (pre službu Individuálny účet poistenca). Pre nový prístup do e-Služieb si používatelia jednoducho stiahnu jednu z aplikácií FreeOTP, Google Authenticator alebo Microsoft Authenticator do svojho smartfónu (pre Android alebo iOS). Pomocou nej si nasnímajú QR kód z e-Služieb (len pri prvej aktivácii) a aplikácia im vygeneruje jedinečný kód, ktorým sa overí ich prístup. Pri každom ďalšom prihlásení pomocou mena a hesla vyzvú e-Služby používateľa, aby zadal jedinečný kód z mobilnej aplikácie a presmerujú ho do prostredia e-Služieb.

„Po aktivovaní nového prihlásenia si klient môže spravovať svoj profil sám. Môže si zmeniť heslo v záujme ochrany pred zneužitím alebo si ho obnoviť, ak ho zabudne. Už nebude musieť navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne, ako to bolo napríklad pri strate Grid karty. Nový prístup predpokladá, že klient využíva jedinečnú mailovú adresu, ku ktorej nemá prístup iná osoba. Ak tú istú mailovú adresu využíva viacero klientov, upozorní ich na to správa v e-Službách,“ uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

Klientom, ktorí pre prístup do e-Služieb Sociálnej poisťovne v súčasnosti využívajú elektronický občiansky preukaz, sa pri prihlasovaní nič nemení. Naďalej budú môcť využívať tento spôsob prihlásenia. Zmena sa týka tých klientov, ktorí sa ešte stále prihlasujú pomocou Grid karty. Sociálna poisťovňa im odporúča, aby si aktiváciu nového prístupu nenechávali na poslednú chvíľu.

Klientom s Grid kartou uľahčí aktiváciu nového prihlasovania do e-Služieb tento návod:

Som užívateľ e-Služieb a chcem si aktivovať prístup s heslom

Video návod a ďalšie informácie nájdete tu:

Prechod z Grid karty na nové prihlasovanie do e-Služieb

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #grid karty #e-služby #elektronický občiansky preukaz