Živnostníci: od júla sa zmenili odvody do Sociálnej poisťovne

Samostatne zárobkovo činné osoby sú povinné platiť odvody do Sociálnej aj zdravotnej poisťovne. Väčšina z nich si musí v júli nastaviť nový trvalý príkaz, pretože sa mení suma, ktorú budú posielať do Sociálnej poisťovne.

04.07.2022 08:00
živnostník, szčo, kvetinárka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Živnostníci dostávajú oznámenie o novej výške odvodov do Sociálnej poisťovne dvakrát ročne – vždy k 1. januáru alebo k 1. júlu, prípadne k 1. októbru v závislosti od dátumu podania daňového priznania. Výška odvodov závisí od vymeriavacieho základu a daňového priznania. Nový minimálny vymeriavací základ a nový maximálny vymeriavací základ je platný vždy jeden rok – od 1. januára do 31. decembra. V tomto roku je minimálny vymeriavací základ 566,50 eur a maximálny vymeriavací základ 7 931,00 eur. Z toho vyplýva, že minimálna výška poistného pre SZČO je v tomto roku 187,78 eura.

Zvýšenie odvodov sa ale netýka všetkých živnostníkov. Niektorým skupinám SZČO táto povinosť môže dokonca zaniknúť. Zmena sumy mesačných sociálnych odvodov závisí od toho, aký hrubý príjem a aký základ dane z príjmov ste za rok 2021 vykázali v daňovom priznaní. "Sociálna poisťovňa pošle SZČO oznámenie, ak jej od 1. júla vzniká povinné poistenie, a tiež ak jej povinné poistenie pokračuje alebo zaniká. Prvú platbu za júl 2022 potom SZČO uhradí do 8. augusta. Sociálna poisťovňa bude následne v októbri podobne informovať aj SZČO, ktoré majú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania,“ dodal Martin Kontúr.

počítanie, kalkulačka Čítajte viac Živnostníci si od júla priplatia na odvodoch. Koľko? Tu je kalkulačka!

A ako si vypočítať váš vymeriavací základ? Jeho výška sa dá zistiť z čiastkového základu dane, presnejšie zo 45 riadku daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb za rok minulý rok. K tomuto číslu treba pripočítať zaplatené odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne v roku 2021 a tento výsledok vydeliť koeficientom 1,486. Mesačný vymeriavací základ pre platenie odvodov do Sociálnej poisťovne následne SZČO získa tak, že výsledok vydelí číslom 12 – počtom kalendárnych mesiacov v roku. Ak ste ale daňové priznanie za rok 2021 podali až po 31. marci tohto roka, júlový termín zmeny odvodov sa vás netýka. Výška, vznik a zánik povinnosti platiť sociálne odvody vám Sociálna poisťovňa prehodnotí až k 1. októbru tohto roka.

Živnostníkom sa odvody do Sociálnej poisťovne od júla alebo októbra menia. Meniť trvalý príkaz ale nemusia v prípade odovodov do zdravotnej poisťovne. Tie ostávajú od tohto dátumu nezmenené. Zdravotná poisťovňa im síce v ročnom zúčtovaní poistenia oznámi novú výšku zdravotných odvodov, povinnosť platiť ich v novej sume im ale vznikne až od januára 2023. Výpočet zdravotných odvodov je podobný ako pri sociálnych odvodoch a závisí od vymeriavacieho základu. SZČO. Ten je je 566,50 eura a percentuálna sadzba je 14 %, resp. 7 % pre osobu so zdravotným postihnutím. Živnostníci a iné samostatne zárobkovo činné osoby teda platia minimálne 79,31 eura (SZČO bez zdravotného postihnutia a maximálna suma nie je určená (preddavok sa vypočíta zo „všetkého", t. j. zo skutočne dosiahnutého príjmu/vymeri­avacieho základu z príjmov z podnikania a sadzbou 14 %) alebo 39,65 eura ( SZČO so zdravotným postihnutím a maximálna suma nie je určená (preddavok sa vypočíta zo „všetkého", t. j. zo skutočne dosiahnutého príjmu/vymeri­avacieho základu z príjmov z podnikania a sadzbou 7 %).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #živnostníci #odvody do Sociálnej poisťovne