Je výhodnejšie pracovať na trvalý pracovný pomer alebo na živnosť?

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) zarobia v čistom viac ako zamestnanci. Strácajú ale výhody zamestnanca.

19.07.2022 08:00
živnostník, reštaurácia, podnikanie, podnik, szčo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ak by si Európania mali vybrať, či chcú pracovať na interný pracovný pomer, alebo na faktúru, väčšina by si zvolila prvú možnosť. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu Paylab Data Research, na ktorom sa zúčastnilo 42 800 respondentov. Najčastejším argumentom, prečo si zvoliť formu interného pracovníka, je najmä stabilita, ktorú takýto pracovný úväzok prináša, uvádza platový portál platy.sk. V prieskume medzinárodného portálu Paylab, ktorého súčasťou sú aj Platy.sk, sa pýtali zamestnancov v 11 krajinách Európy, aký typ pracovného vzťahu so zamestnávateľom preferujú. Za živnosť či externú formu spolupráce bolo len niečo vyše 6 % opýtaných, pričom viac ako 78 % ľudí by uprednostnilo pozíciu interného zamestnanca.

Ľudia pracujúci na živnosť vykonávajúci tú istú pracovnú činnosť ako zamestnanci zarobia v čistom viac. Zamestnancov práve to láka, aby svoju pracovnú zmluvu vymenili za zmluvu obchodnú a prácu na živnosť. Ich čistý mesačný príjem sa tak môže zvýšiť aj o niekoľko stoviek. Živnostníci totiž neplatia daň z celého svojho príjmu, ale zo zisku. Zisk si vypočítajú tak, že od hrubého zárobku odpočítajú výdavky. Vyberať pritom môžu z dvoch možností – odrátať si môžu skutočné výdavky na podnikanie (treba ich doložiť faktúrami a bločkami), alebo si budú odpočítavať paušálne výdavky, ktoré nemusia nijako dokazovať. Zo zisku si živnostník môže odpočítať v takomto prípade až 60 percent z celkových príjmov, pričom horný limit je 20 000 eur. Navyše platí zákon o dani z príjmov, ktorý zvýhodňuje podnikateľov s ročným obratom do 100 000 eur. Tí si môžu zdaniť svoje príjmy zníženou sadzbou dane 15 %.

živnostník, Čítajte viac Ste živnostník? Na odvodoch už zaplatíte minimálne 190 eur. A kto viac?

Lenže pozor, živnostník musí platiť odvody sám. Suma, ktorá príde na účet zamestnanca, je už po odrátaní všetkých odvodov a daní. Čo sa týka platenia odvodov do Sociálne poisťovne, výška odvodov je pre živnostníkov v mnohých prípadoch nižšia ako pre zamestnancov. Minimálne odvody do Sociálnej poisťovne sú tento rok vo výške 187,78 eura. Táto na pohľad výhoda sa však odrazí na výške dávok a budúcom dôchodku. Pomôcť si môžu podnikatelia tak, že si dobrovoľne platia vyššie odvody alebo sa spoľahnú na šetrenie napríklad v treťom pilieri. Podnikateľ však musí platiť odvody do zdravotnej poisťovne. Legislatíva nariaďuje živnostníkom platiť odvody od prvého mesiaca podnikania, a to v minimálnej výške 79,31 eura mesačne. SZČO si sama podáva daňové priznanie, musí si teda odkladať aj na zaplatenie daní.

Zamestnanec dostane v čistom možno menej peňazí, má však nárok na rôzne výhody, ktoré živnostníkom neprináležia. Zákonník práce zamestnancom priznáva právo na stravné lístky či finančný príspevok na stravovanie, výpovednú lehotu, ochrannú dobu, odstupné a odchodné, príplatky za prácu cez víkend alebo vo sviatky, voľno na návštevu lekára alebo platenú dovolenku. Výhodu však predstavuje, že živnostník si pracovný čas a miesto výkonu práce určuje sám, je na ňom, v akom čase prácu urobí, dôležité je odovzdať ju v dohodnutom čase.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #živnostník #SZČO #trvalý pracovný pomer