Práca na trvalý pracovný pomer alebo na živnosť? Čo je výhodnejšie. A kto ťahá za kratší koniec?

Trvalý pracovný pomer poskytuje rôzne výhody, živnostník nemá uzavretú pracovnú zmluvu, v pracovnoprávnych vzťahoch teda zvyčajne ťahá za kratší koniec.

18.07.2022 12:00
fúrik, záhrada, záhradník, szčo, podnikanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pracovná zmluva a obchodná zmluva

Pri práci na TPP uzatvárate so zamestnávateľom pracovnú zmluvu podľa Zákonníka práce. Vzniká zamestnanecký vzťah. Z neho vám vyplývajú práva a povinnosti. Zákonník práce vás chráni pred vecami ako okamžitá výpoveď, práca bez prestávok a podobne. Pracovná zmluva musí byť vždy písomná a vyhotovená minimálne vo dvoch kusoch. Zmluva tiež obsahuje druh práce a jej stručnú charakteristiku, pracovný čas či výšku a spôsob odmeňovania.

Práca na živnosť: v tomto prípade pracujete na základe živnostenského oprávnenia. So zamestnávateľom sa dohodnete, že budete pre neho vykonávať prácu na živnosť. Vznikne nie pracovný, ale obchodný vzťah – dodávate služby. Pozor však, práca na živnosť nesmie vykazovať znaky závislej práce. Pokuta hrozí obom stranám. Podľa Zákonníka práce je závislá práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti a podriadenosti, osobne, podľa pokynov, v presne určenom pracovnom čase a v mene zamestnávateľa. Definícia závislej práce nie je úplne presná a každý prípad sa posudzuje individuálne a záleží na podstate vykonávanej práce.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #živnosť #SZČO #trvalý pracovný pomer