Odložili ste si splatnosť poistného v januári 2021? Blíži sa jeho splatnosť, je potrebné ho uhradiť do konca marca

Sociálna poisťovňa pripomína samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) a zamestnávateľom, ktorí počas pandémie požiadali o odklad poistného za mesiac január 2021, že na jeho úhradu ostáva už len niekoľko dní. Povinnosť uhradiť ho majú do piatka 31. marca 2023.

27.03.2023 13:57
živnostník, SZČO, náradie, práca, parkety Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri úhrade poistného za kalendárny mesiac január 2021 je potrebné uviesť špecifický symbol v štandardnom tvare 012021, úhradu vykonať na číslo účtu príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne – Sociálna poisťovňa (socpoist.sk)a použiť správny variabilný symbol.

Sociálna poisťovňa v uplynulých dňoch SZČO a zamestnávateľom proaktívne posielala e-mailové správy, v ktorých ich upozornila na povinnosť uhradiť odložené platby poistného za mesiac január 2021 do 31. marca 2023. Upozornenia dostali tie subjekty, ktorým Sociálna poisťovňa zaslala aj mailovú notifikáciu o zapracovaní čestného vyhlásenia k odkladu splatnosti poistného, teda na nich eviduje mailový kontakt. Sociálna poisťovňa tiež pripomína, že v prípade, ak príslušné subjekty platbu odloženého poistného neuhradia, je zo zákona povinná im predpísať aj penále za dni omeškania a dlžnú sumu poistného a penále vymáhať.

debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #poistné #odklad poistného