Stabilné zamestnanie je najväčší benefit dneška

Jozefína Kaššová, Pravda | 19.04.2021 10:00
práca, povolania, zamestnania, ľudia Foto:
Veľmi komplikovanú situáciu prežívajú zamestnávatelia a zamestnanci v odboroch gastro, turizmus, cestovný ruch, ale aj v ďalších.
Hovoriť, že na rok 2020 nikto nezabudne, by bolo nosenie dreva do lesa. Pandémia výrazne zmenila všetky oblasti života, zamestnanosť nevynímajúc. Na podniky, firmy, zamestnancov i živnostníkov sa zrazu zo dňa na deň zosypala neistota, chaotické predpisy, vyhlášky a nervozita. Po vyše roku je zrejmé, že zmeny, ktoré pandémia priniesla, pretrvajú dlhodobo a nezostáva iné, len ich akceptovať.

Jednou z nich je aj fakt, že miera nezamestnanosti vzrástla a po rokoch, keď sa ľudia nebáli aj viackrát zmeniť zamestnanie, prišiel čas, keď si každý veľmi dobre rozmyslí, či dá výpoveď. V súčasnosti je stabilita a istota dlhodobého zamestnania veľkou devízou. Rovnako ako sila a schopnosť firmy zvládať náročné ekonomické podmienky a odolávať externým faktorom.

Veľmi komplikovanú situáciu prežívajú zamestnávatelia a zamestnanci v odboroch gastro, turizmus, cestovný ruch, ale aj v ďalších. Už vlani, ale tiež v prvých mesiacoch tohto roka sa ukázalo, že väčšina firiem sa snažila o stabilizáciu zamestnancov a nových neprijímala, hoci to, samozrejme, nemožno zovšeobecniť. Rozšírenie digitalizácie, práca na home office či ďalšie zmeny priniesli aj pozitíva. Zamestnávatelia napríklad zistili, že produktivita zamestnancov na home office neklesá a podľa všetkého ho budú využívať aj naďalej vo väčšej miere ako pred pandémiou.

muž, radosť, desať, prsty Čítajte viac 10 tipov pre úspešný on-line pohovor

Zmenám sa musia prispôsobiť všetci, odborníci na personalistiku i firmy a podniky preto čoraz dôraznejšie upozorňujú na to, aby si mladí ľudia vyberali štúdium podľa potrieb pracovného trhu a nemuseli s maturitným vysvedčením alebo diplomom zamieriť rovno na úrad práce. Je mimoriadne dôležité, aby získavali pracovné návyky a skúsenosti, ak si prácu nenájdu dlhodobo, hrozí, že mnohé svoje vedomosti a zručnosti stratia a po naštartovaní ekonomiky nemusia byť pre zamestnávateľov zaujímaví. V súčasnosti je to o to dôležitejšie, že vlani vznikali nové pracovné miesta najpomalšie za posledných desať rokov.

Najviac zarábajú manažéri, najmenej upratovačky

Niektorí odborníci na personalistiku radia nežiadať o zvýšenie platu v piatok, lebo vraj to nie je vhodný deň na debatu o peniazoch. Podľa iných si každý tretí zamestnaný človek myslí, že by si zaslúžil vyššie ohodnotenie. Čo ukázali čísla o platoch na Slovensku v minulom roku?

Najvyššie priemerné platy:
Generálny riaditeľ 4 754 eur
Riaditeľ vývoja 4 242 eur
Riaditeľ IT 3 566 eur
Country manager/director 3 442 eur
Výkonný riaditeľ 3 190 eur
Riaditeľ logistiky 2 923 eur
Najnižšie priemerné platy:
Upratovačka 516 eur
Pomocná sila v kuchyni 526 eur
Školník 539 eur
Chyžná 543 eur
Opatrovateľ, osobný asistent 545 eur
Poštový doručovateľ 553 eur
Zdroj: Platy.sk

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ