Ktoré živiny ochránia váš zrak?

Martin Harvan | 17.11.2021 06:00
makula, makulárna degenerácia, senior, oči,... Foto:
Zrak starších ľudí poškodzuje napríklad fajčenie.
Kľúčom v starostlivosti o oči vo vyššom veku je okrem návštevy lekára aj úprava jedálneho lístka. Sústrediť sa treba najmä na príjem dôležitých živín, ktoré chránia zrak.

Bez úpravy stravy to nejde. Oči, podobne ako iné telesné orgány, potrebujú pre svoje správne fungovanie dostatok vitamínov, minerálnych látok a ešte čosi navyše. Podľa portálu WebMD sa ochrana očí jednoznačne začína na tanieri. Medzi najdôležitejšie živiny patria omega-3 mastné kyseliny, vitamín C, E, luteín a minerálna látka zinok. Omega-3 mastné kyseliny sú známe tiež ako zdravé tuky. Okrem skvalitnenia zraku pomáhajú aj pri ochrane srdcového svalu a mozgu. Zlepšujú elasticitu ciev a to aj tých, ktoré zásobujú oči krvou.

Vitamíny C a E bojujú proti voľným radikálom a na telo majú celkovo omladzujúci účinok. Lepšie videnie, samozrejme, zabezpečuje aj zinok. Netreba zabúdať, že spomínané látky prinášajú pre seniorov aj viacero iných benefitov. Zvlášť ochraňujú organizmus pred vírusmi a infekciami. Okrem toho pôsobia preventívne proti vzniku rakoviny.

okuliare, zrak, problém Čítajte viac Zrak si môžete zlepšiť cvičením i stravou

Kde hľadať zdravé tuky?

K najlepším zdrojom zdravých tukov patria mastné morské ryby. Losos, sleď či makrela majú okrem kvalitných bielkovín aj vysoké množstvo rybacieho tuku. Losos obsahuje na 100 gramov suroviny až 13 g tuku. Zaujímavé je, že tento tuk neubližuje nášmu telu. Práve naopak, bojuje proti takzvanému zlému cholesterolu a čistí cievy. Vitamín C nájdeme vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny, najviac však v kivi, šípkach, citrusoch. Zdrojom vitamínu E, ktorý sa označuje aj ako elixír mladosti, sú kvalitné rastlinné oleje, a to slnečnicový, repkový i olivový.

Oči si ochránia seniori aj pochutnávaním na semienkach rastlín a orechoch. V tomto prípade však treba byť na pozore. Niektorým ľuďom sa neodporúča jesť pražené a slané orechy a semená rastlín. Pražením vznikajú nebezpečné a nezdravé trans-mastné kyseliny. Okrem toho napríklad seniorom s vysokým krvným tlakom nepomáha vysoký obsah pridanej soli. Hypertenzia ako sa odborne hovorí vysokému krvnému tlaku nesvedčí zdravému zraku.

oko, otáznik Čítajte viac Mýty a pravda o očiach: Zlepší mrkva zrak?

Mrkva je klasika pre oči

Minerál zinok sa nachádza v strukovinách, ovsených vločkách, orechoch, mäse a v horkej čokoláde. Jednou z najlacnejších potravín, ktoré pomáhajú zlepšovať zrak patrí nepochybne mrkva, ktorá okrem vitamínu C obsahuje aj beta-karotén. Ide o látku, ktorá sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Ten chráni zrak pred poškodením sietnice a predčasným starnutím. Luteín patrí k najdôležitejším antioxidantom, ktoré chránia zrak pred šedým zákalom. Nájsť ho môžeme najmä v listovej zelenine.

Paradoxne, najviac škodí fajčenie

Očiam okrem neustálemu pozeraniu sa do displejov televízorov, mobilných telefónov či počítačov nepomáhajú aj iné veci. Nepredpokladá sa však, že seniorov trápia problémy s očami, ktoré by mali na svedomí moderné informačno-telekomunikačné technológie. Zrak starších ľudí jednoznačne poškodzuje fajčenie. Okrem rakovinotvorných látok obsahujú cigarety aj nikotín. Ide o prírodný alkaloid, ktorý je silne návykový a negatívne ovplyvňuje najmä krvné cievy.

Fajčenie cigariet zvyšuje hladinu nikotínu v krvi, ktorý zužuje cievy. Čim viac sú zúžené, tým menej živín a kyslíka sa dostávajú do očí. Fajčenie sa u starších ľudí podpisuje pod vznik makulárnej degenerácie očí a katarakty. Prvé spomínané ochorenie postihuje centrálnu časť sietnice, takzvanú žltú škvrnu. Druhá spomínaná choroba, zvaná katarakta, je viac známa ako sivý zákal. Pri tomto ochorení dochádza k zákalu oka a zhoršeniu videnia.

Video
V tomto videu nám talentovaný spevák a skladateľ Martin Harich pripraví svoj obľúbený koláč z mrkvy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ