Ako získať peniaze na štúdium

jk, Pravda | 04.04.2022 10:00
peniaze, štúdium, škola, Foto:
Za posledné roky vznikli viaceré programy podporujúce hlavne nadaných študentov a ich pobyt na zahraničných stážach.
Ak vysokoškolák študuje dennou formou a býva v internáte, jeho priemerné mesačné náklady sú vyše 270 eur. Najväčšiu časť - okolo 44 %, tvoria náklady na stravovanie a ubytovanie. Možností, ako si zlepšiť rozpočet, je viac.

1. Sociálne štipendium

Sociálne štipendium je pomoc, ktorou chce štát uľahčiť život študentom vysokých škôl z rodín s nízkymi príjmami. Mesačná výška je od 10 do 300 eur. Podmienky na jeho získanie sú na všetkých slovenských univerzitách rovnaké. Vypláca sa každý mesiac počas celého akademického roka.

2. Prospechové štipendium

Dobré výsledky počas štúdia v predošlom semestri odmeňuje škola v podobe prospechového štipendia. Na túto odmenu je automatický nárok, študent oň nemusí žiadať. Na začiatku semestra by mala fakulta zverejniť zoznam štipendistov na svojej webovej stránke, vypláca sa jednorazovo. Výška štipendia závisí od študijných výsledkov a rozpočtu fakulty, môže sa pohybovať od 200 do 700 eur.

3. Tehotenské štipendium

Tehotnej študentke, ktorá má trvalý pobyt na Slovensku a nemá nárok na výplatu tehotenského, sa v období od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom priznáva tehotenské štipendium. Je oň potrebné požiadať na študijnom oddelení fakulty. Výška je 200 eur mesačne a vypláca sa aj za júl a august.

4. Študentská pôžička

Fond na podporu vzdelávania (FnPV) podporuje vysokoškolákov dostupnými a lacnými pôžičkami až do 5 000 eur. Počas štúdia sa nespláca, poplatky aj úrok sú nulové, splácať začne po ukončení štúdia. Peniaze môže študent použiť na čokoľvek.

vysoká škola, vysokoškoláčka, študentka Čítajte aj Vysoká škola: Ako si správne vybrať

5. Stabilizačná pôžička

Študenti ošetrovateľstva môžu získať stabilizačnú pôžičku vo výške 4 000 eur. Tým, ktorí po skončení štúdia zostanú pracovať na Slovensku ako sestry alebo bratia, môže byť splácanie úplne odpustené.

6. Brigády a práca

Veľa študijných odborov nie je tak časovo náročných, aby si popri štúdiu študent nemohol zohnať brigádu alebo trvalú prácu. Získa tak možnosť vyskúšať si rôzne profesie, zlepšiť si komunikačné schopnosti v profesionálnej oblasti a aj odporúčanie do životopisu. Budúci zamestnávateľ pracovné skúsenosti určite ocení.

7. Freelancing

Ako freelancer si študent môže nájsť prácu, ktorá ho baví. V spojení s angličtinou alebo iným svetovým jazykom má obrovské množstvo príležitostí, ako pracovať z pohodlia domova.

8. Zahraničné stáže

Zahraničné pobyty a stáže síce neponúkajú možnosť zarobiť si peniaze, sú však príležitosťou, ako sa dostať na zahraničné univerzity alebo si vyskúšať prácu v cudzej krajine. Väčšina nákladov sa hradí zo štipendia alebo z grantu. Finančne nákladné pobyty v cudzích krajinách sú vďaka stážam a výmenným pobytom dostupné aj pre Slovákov, stačí mať odvahu a ovládať niektorý z cudzích jazykov.

9. Štipendiá a granty od nadácií

Za posledné roky vznikli viaceré programy podporujúce hlavne nadaných študentov a ich pobyt na zahraničných stážach. Programy realizujú nadácie a partneri univerzít. Požiadať o podporu možno spravidla každoročne.

  • Erazmus+ – program Európskej únie na podporu vzdelávania
  • AXA talent – podpora nadaných študentov
  • Tatra banka Vzdelanie – podpora nadaných študentov
  • Fulbrightova nadácia – študijné pobyty v USA
  • Talenty novej Európy – podpora nadaných študentov

Zdroj: Študentské financie™

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ