Budú môcť muži čerpať otcovskú dovolenku?

Dorota Hudecová, Pravda | 14.04.2022 08:00
otec, matka, dieťa, rodina, materská, materské,... Foto:
Ilustračné foto.
Od augusta by sa mal zaviesť "nový" inštitút otcovskej dovolenky. Čo sa zmení oproti dnes platnej rodičovskej dovolenke muža?

Podľa navrhovaného zákona vznikne oteckovi dieťaťa počas otcovskej dovolenky nárok na materské v rozsahu dvoch týždňov (14 kalendárnych dní) v období šiestich týždňov od pôrodu dieťaťa, bez ohľadu na skutočnosť, či matka dieťaťa poberá materské, alebo rodičovský príspevok. Toto obdobie dvoch týždňov sa započítava do celkového obdobia 28 týždňov, počas ktorého má otec (pri starostlivosti o jedno dieťa) nárok na materské aj v súčasnosti. Materské počas otcovskej dovolenky bude financované z nemocenského poistenia vykonávaného Sociálnou poisťovňou. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa mu naďalej bude patriť platená otcovská dovolenka v trvaní 28 týždňov, resp. 31 týždňov, ak ide o osamelého muža, alebo v trvaní 37 týždňov, ak ide o dve alebo viac detí.

Otcovia si nárok na dávku budú môcť rozdeliť na dve obdobia. To znamená, že tesne po narodení dieťaťa otec bude môcť požiadať o dávku v trvaní maximálne dvoch týždňov a zvyšok si vyčerpať neskôr. Zmena zavádza právo na platenú otcovskú dovolenku z dôvodu zabezpečenia vytvorenia puta medzi otcami a deťmi už v rannom veku detí, teda v čase okolo narodenia dieťaťa.

dieťa, novorodenec, pôrodnica, inkubátor Čítajte viac Menej byrokracie: Rodičia budú chodiť na úrady opäť menej. Čo sa mení?

Ide o transpozíciu európskej smernice o transparentných a predvídateľných pracovných podmienkach v Európskej únii (č. 2019/1158) a o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom rodičov a osôb s opatrovateľskými povinnosťami (č. 2019/1158 z 20. júna 2019).

Návrh Zákonníka práce rezort práce doručil Legislatívnej rade vlády SR, ktorá ho prerokovala 21. 9. 2021. Na základe schválenia Legislatívnou radou vlády s rozporom s ministerstvom financií bol materiál zaradený na rokovanie vlády SR 24. 9. 2021, keď vláda rokovanie o bode prerušila. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR opätovne doručilo upravený návrh zákona na Úrad vlády SR 9. 3. 2022. V súčasnosti čakáme na jeho zaradenie na rokovanie vlády. V prípade, že vláda návrh zákona schváli, bude predložený ako vládny návrh zákona na rokovanie NR SR.

Zdroj: tlačový odbor rezortu práce

Ako je to s otcovskou dovolenkou v štátoch únie

Členský štát Úprava
Belgicko 10 dní, z toho prvé tri 100 % a ďalších 7 dní 82 % z predchádzajúcej mzdy (vyššia výška ako materská)
Bulharsko 15 dní, 90 % z predchádzajúceho zárobku (rovnaká výška ako materská)
Česká republika 7 dní, 70 % denného vymeriavacieho základu
Dánsko 14 po sebe idúcich dní (10 pracovných), 100 % predchádzajúcej mzdy (väčšinou viac ako materská)
Estónsko 10 pracovných dní, 100 % predchádzajúceho príjmu (rovnaká výška ako materská)
Grécko 2 dni, 100 % predchádzajúceho príjmu (väčšinou rovnaká výška ako materská)
Španielsko 13 po sebe idúcich dní, v prípade narodenia ďalšieho dieťaťa +2 dni, 100 % predchádzajúceho príjmu (rovnaká výška ako materské)
Fínsko 54 dní, platba závisí od predchádzajúceho príjmu, až 75 % z predchádzajúceho príjmu, minimálne však 23,92 eura za deň (iný spôsob stanovenia výšky ako pri materskej)
Francúzsko 11 pracovných dní, 100 % predchádzajúceho obmedzeného príjmu, pre verejný sektor obmedzený nie je (rovnaká výška ako materská)
Maďarsko 5 dní počas prvých dvoch mesiacov života dieťaťa, 100 % predchádzajúceho platu (väčšia výška než materské)
Taliansko 1 deň 100 % predchádzajúcej mzdy (vyššia než materská), je možné previesť so súhlasom matky jeden pracovný deň z materskej na otca
Litva 28 dní po narodení dieťaťa, 100 % z predchádzajúceho obmedzeného príjmu (rovnaká výška ako materské)
Luxembursko 2 dni 100 % z predchádzajúceho príjmu (rovnaká výška ako materské)
Lotyšsko 10 kalendárnych dní (8 pracovných), 100 % z predchádzajúcej mzdy (vyššia než materské)
Malta 2 dni 100 % z predchádzajúceho príjmu (rovnaká výška ako materské)
Holandsko 2 dni 100 % z predchádzajúceho príjmu (rovnaká výška ako materské)
Poľsko 14 dní 100 % z predchádzajúceho príjmu (rovnaká výška ako materské)
Rumunsko 5 pracovných dní (ďalších 10 v prípade, že otec navštevuje kurzy starostlivosti o dieťa), 100 % predchádzajúceho príjmu (vyššia výška než materské)
Švédsko 14 dní, 80 % z predchádzajúceho obmedzeného príjmu (väčšinou rovnaká výška ako materské)
Slovinsko 90 kalendárnych dní, prvých 15 dní 100 % z predchádzajúceho príjmu (rovnaká výška ako materská), potom základná pevná suma
Spojené kráľovstvo 14 dní 90 % priemerného mesačného príjmu, ak osoba zarába menej ako 167 eur za týždeň, alebo pevná suma (obdobná výška ako pri materskej)

Zdroj: Návrh poslanca NR SR Tomáša Valáška na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ