Zlepšuje myseľ, pomáha pri nervozite aj žalúdočných problémoch. Ktorá korenina to je?

Pravda | 09.09.2022 18:00
mäta, bylinky Foto:
Má veľa vitamínov, pomáha pri trávení aj premýšľaní, s ktorým majú často problémy najmä ľudia v seniorskom veku. Korenina, ktorá rastie takmer všade: mäta.

Spomína sa v biblickom zákone, boli nájdené aj v hrobke v Karnaku. Je potvrdené, že ju používali v starovekej Indii, Číne aj Japonsku. Objavená však bola v Egypte miestnymi ľuďmi a stala sa jednou z najobľúbenejších korenín.

Vetvičky mäty sa používali na výzdobu stolov, vešali sa na chalupy pod trámami na privolanie lásky a vplietali sa do vlasov ženíchov a neviest. Odvar z mäty bol popíjaní v rámci rituálov na zlepšenie premýšľania.

Gardener holding homegrown colorful mangold. Organic vegetables. Čítajte aj Zdravé srdce, črevá či pankreas? Stačí jesť túto rastlinu...

Mäta je trvalka, ktorá dorastá do výšky 80 centimetrov. Má mäkké, veľké a tmavo zelené listy pokryté chĺpkami, ktoré voňajú po mentole a sú chladivé. ‍ Zbierajú sa jej listy alebo vňať tesne pred kvitnutím. Najlepšie dopoludnia, kedy obsahuje maximum silíc. Môžeme ju aj sušiť, ale skladovaná musí byť bez prístupu vzduchu a vlhkosti, aby nestratila arómu. ‍ Účinnými látkami mäty sú: silice s obsahom mentolu, flavonoidy, triesloviny, horčiny.

„Konzumácia mäty dodáva organizmu vitamíny A, B a C, draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sacharidy, sodík, tuk, vlákninu, železo, vápnik, zinok, omega 3 a 6 mastné nenasýtené kyseliny,“ vymenúva jej pozitíva Mgr. Zuzana Klinčáková, vedúca odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

muž, únava, spánok Čítajte aj Dokážeme podľa miery únavy predpovedať úmrtie? Vedci tvrdia, že áno!

Výborným je aj čaj pripravený z nej. Ten jednoducho urobíme tak, že zalejeme čerstvé a umyté lístky horúcou vodou. „Čaj je vhodný pri žalúdočných problémoch aj na upokojenie nervozity. Je výborným pomocníkom pri prechladnutí či kašli“, tvrdí odborníčka.

Veľmi účinná je aj v kombinácii s inými bylinkami, napríklad s lipou, rozmarínom, rumančekom a jej pridaním do čajových zmesí vylepšíte chuť každého čaju.

Vo forme odvaru je výborná na výplachy ústnej dutiny pri bolestiach zubov, ďasien a na potlačenie nepríjemného zápachu z úst.

V kuchyni ju môžeme použiť na dochutenie kokteilov, prípravu rôznych nápojov, na zdobenie dezertov a ako súčasť osviežujúcich smoothies.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

Video
Čerstvý ovocný šalát je najlepšie skonzumovať hneď, inak sa z neho stane nevzhľadná kôpka. Ak si ho však chcete zobrať na výlet alebo do práce, ukážeme vám, ako ho pripraviť tak, aby ovocie nestratilo chuť ani farbu.