Elektronické bankovníctvo nie je strašiakom. Ani pre starších ľudí

Dominika Zúborová | 31.03.2022 11:00
počítačová gramotnosť, seniori, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
Mladší ľudia si dnes už vôbec nepamätajú časy, keď ľudia dostávali výplatu v obálke a na ruku. Časy sa menia. Dnes namiesto peňazí do ponožky dávame peniaze do bánk, mnohí ich zhodnocujú. Aj mnoho starších ľudí vymenilo poštové poukážky za jednoduchý klik.

Seniorov netreba podceňovať. A ak náhodou ešte netušíte, čo presne internet banking a všetky tie pojmy znamenajú, pomaly a postupne to zvládnete.

Založenie účtu nie je žiadna veda. Na Slovensku pôsobí niekoľko desiatok bánk, v ktorých si môžete založiť osobný účet. Banky sú kamenné – teda ich nájdete vo vašom meste, a internetové, tie fungujú na internete. Na to, aby ste si založili účet v banke, nemusíte, ale môžete ju navštíviť. Založenie osobného účtu je možné z pohodlia domova, a to cez počítač, tablet či telefón. Ak viete aspoň trochu pracovať s internetom, s veľkou pravdepodobnosťou budete schopní založiť si bankové konto. Pri akomkoľvek probléme môžete zavolať na infolinku danej banky, kde vám poradia.

šmejdi Čítajte viac Ako sa ubrániť podomovým podvodníkom?

Banky ponúkajú takzvané seniorské kontá a aj účty zadarmo, ak splníte podmienky. Ide najmä o dôchodok pripísaný na účet, platby kartou, platby telefónom či trvalé príkazy.

Pri zakladaní účtu, či už v banke, alebo na internete, bude od vás táto inštitúcia žiadať osobné údaje a občiansky preukaz. Sú však veci, ktoré sa nehovoria a nemal by o nich nik vedieť. A taký je tzv. PIN kód. Nepíšte si ho na kartu ani na papieriky v peňaženke.

Otvorenie účtu v banke ide ruka v ruke s tzv. elektronickým bankovníctvom. Je to služba, ktorá je pre klienta, aby mal k dispozícii svoje peniaze nepretržite. Na prihlásenie sa do elektronického bankovníctva je potrebný buď telefón, notebook, alebo tablet a internetové pripojenie.

grapefruit, avokádo Čítajte viac Ktoré potraviny sú katastrofou pre spánok?

Prostredníctvom elektronického bankovníctva dokážete čarovné veci, napríklad: dobitie kreditu na telefón, zadávanie či rušenie trvalých príkazov, platenie inkasa, na základe výzvy od operátora banka uhradí faktúru za paušál. Nemusíte už viac čakať na poštárku, stav svojho účtu si vete skontrolovať kedykoľvek.

Viac informácií nájdete na webovej stránke www.seniorivpohybe.sk. Kontaktovať občianske združenie Seniori v pohybe môžete aj telefonicky na 0944 577 573.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ