Ktoré jedlá narobia problémy pamäti a ktoré jej pomôžu?

Martin Harvan | 07.05.2022 06:00
ryba, ryby, rybacina Foto:
Vo všeobecnosti je známe, že ľudskému mozgu, srdcu, ale i cievam prospievajú takzvané zdravé tuky.
Horšia pamäť a nábeh na demenciu nie sú iba sprievodným javom starnutia. Vedci varujú, že spomínané problémy dokáže spôsobiť aj konzumácia niektorých druhov potravín. Ktoré k nim patria a prečo ich vyradiť z jedálneho lístka?

Rafinované cukry patria k nepriateľovi číslo jeden nášho mozgu. Stretávame sa s nimi denne a nejde len o kryštalickú potravinu, ktorú máme v cukorničke. Patria sem aj potraviny, ktoré sú zbavené otrúb a vlákniny. Výborným príkladom je takzvaná biela múka. Mletím sa z nej odstraňuje obal, pričom je o ňom známe, že sa chváli vysokým množstvom vlákniny. Do kategórie jedál s rafinovaným cukrom však tradične zaraďujeme aj sladkosti, sladené nápoje a niektoré druhy cestovín.

Riziko demencie u starších

Príjem jednoduchých sacharidov sa podľa výskumov spája so zhoršením kognitívnych funkcií mozgu. Ide o pamäť, schopnosť sústredenia a učenia. Zaujímavá štúdia zachádza ešte ďalej a vysvetľuje vplyv spomínaných sladkých maškŕt na seniorov. Konzumácia veľkého množstva rafinovaného cukru vo vyššom veku zvyšuje riziko kognitívneho poškodenia a demencie. Skvelou alternatívou k týmto pokrmom sú celozrnná múka, ovocie, zelenina a strukoviny.

staroba, zabúdanie, demencia, Alzheimerova choroba Čítajte viac Ako súvisí liek na erekciu s podporou pamäti?

Umelé sladidlá problém nevyriešia

V prípade, že sa nechcete vzdať sladkých dobrôt, vhodnou alternatívou nie sú ani takzvané umelé sladidlá. Hoci z podstaty veci nemajú v sebe žiadne kalórie, zdravie mozgu ovplyvňujú po inej línii. Zopár výskumov venovalo pozornosť príjmu umelého sladidla aspartámu a jeho vplyvu na náladu človeka. Štúdia varuje, že jedinci, ktorí si nedávajú pozor na konzumáciu tejto látky sú podráždenejší, depresívni a trpia poruchami pamäti.

Vedci si vysvetľujú uvedený mechanizmus zvýšeným oxidačným stresom. Glukóza je totiž nevyhnutná pre fungovanie mozgu a pri častom nahrádzaní za umelé sladidlá dochádza k jej poklesu v krvi a k nízkemu zásobovaniu centrálnej nervovej sústavy. Spomínané látky sa nachádzajú v takzvaných diétnych nápojoch, niektorých sladkostiach, ale pozorne treba čítať aj etikety proteínových tyčiniek a žuvačiek.

Ako ovplyvňujú mozog tuky?

Vo všeobecnosti je známe, že ľudskému mozgu, srdcu, ale i cievam prospievajú takzvané zdravé tuky. Ide o nenasýtené mastné kyseliny, pričom najznámejšie z nich sú omega-3 mastné tuky. Naopak, mozgu neprospievajú nasýtené mastné tuky, ktoré sa väčšinou nachádzajú v potravinách živočíšneho pôvodu. Nebezpečnú kategóriu „zlých“ tukov predstavujú aj trans-mastné kyseliny. Konzumácia obidvoch druhov lipidov si vyžiada svoju daň v podobe horšej pamäti a mentálnej výkonnosti. Nezdravé nasýtené tuky sú vo väčšom množstve v mäse, vajíčkach, syroch. Trans-mastné kyseliny sa nachádzajú v spracovaných polotovaroch, rýchlom občerstvení, ale aj v margarínoch.

ryby, rybacina Čítajte viac Lepšia pamäť? Vďaka elixíru mladosti

Ryby sú fajn, dbajte na ich zdroj

Niet pochýb o tom, že ryby s vysokým množstvom omega-3 mastných kyselín (zdravých tukov) výrazne podporujú mozgové funkcie. Ide najčastejšie o sardinky, slede, lososa i makrelu. V tomto prípade si však treba dávať pozor na to odkiaľ pochádza chutná rybacina. Ak sa dováža zo znečistených oblastí, môže obsahovať vysoké množstvo ortuti. Ide o toxický prvok, ktorý sa zaraďuje do kategórie ťažkých kovov.

Smelo môžeme povedať, že je to neurotoxín, ktorý narušuje nervový systém. Výskumy varujú, že otrava ortuťou vedie k fatálnym následkom. Na kontamináciu ortuťou sú vraj viac náchylné tuniak a makrela z pochybných zdrojov. Obmedziť ich kombináciu by mali seniori so zhoršenou pamäťou, ale aj deti a tehotné ženy.

Video
Aj pizzu môžete pripraviť zdravšie. Vratko Sirági, model a moderátor, vám v tomto videu ukáže, ako na to.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ