Lepšia pamäť? Vďaka elixíru mladosti

Ryby, orechy a olivový olej. Čo majú spoločné pri ochrane zdravia starších ľudí? Odborníci tvrdia, že dokážu zlepšiť pamäť jediným šikovným trikom. Výsledkom sú lepšie spomienky a nízke riziko vzniku demencie.

13.11.2021 06:00
ryby, rybacina Foto:
Medzi zdravé tuky patria aj známe omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v morských mastných rybách.
debata

Rybacina, olivový olej a orechy môžu podľa vedcov znižovať nahromadenie železa v mozgu seniorov. Železo vo všeobecnosti pozitívne pôsobí na ľudské zdravie. Chráni pred anémiou, odstraňuje slabosť a únavu. V niektorých prípadoch však môže byť vraj na škodu. A to najmä vtedy, ak sa akumuluje v mozgu.

Samozrejme, naša centrálna nervová sústava potrebuje na normálne fungovanie určitú hladinu tejto minerálnej látky. S pribúdajúcimi rokmi sa však vyskytuje u ľudí zvláštny fenomén, pri ktorom sa nadbytok železa spája s takzvaným kognitívnym poklesom. Tento stav sa prejavuje poruchami pamäti, horším myslením, učením a v krajným prípadoch môže viesť k demencii.

Pomáhajú zdravé tuky i elixír mladosti

Podľa vedúceho nového výskumu Valentinosa Zachariousa nie je ešte úplne jasné, či tento mentálny úpadok u seniorov skutočne spôsobuje železo. I napriek tomu však varuje, že najlepším spôsobom ako tomuto stavu predísť je upraviť si jedálny lístok. Jedným dychom však dodáva, že železo je pre organizmus nevyhnutné a netreba sa báť konzumácie potravín bohatých na tento minerál. Mozog si ochránime dostatočným príjmom potravín s vysokým obsahom vitamínu E a takzvaných zdravých tukov.

UP-imunita-4x Čítajte viac Nesprávne stravovanie ohrozuje zdravie starších ľudí. Čo s tým?

Vitamín E sa označuje ako elixír mladosti a tomuto názvu zodpovedajú aj jeho schopnosti chrániť telo pred predčasným starnutím, oxidačným stresom a zápalmi. Medzi zdravé tuky patria aj známe omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v morských mastných rybách ako losos, sleď či makrela. Vysoký obsah zdravých tukov majú aj rastlinné oleje, avokádo a orechy.

Výskum hovorí v prospech kvalitných živín

Vedci podporujú ochrannú funkciu týchto živín aj výskumom. Pomocou skenovania mozgu sa im totiž podarilo zistiť, že starší ľudia s vysokým príjmom spomínaných látok majú v mozgovom tkanive menšie koncentrácie železa. Na výskume sa zúčastnilo vyše 70 zdravých dospelých ľudí vo veku 61 – 86 rokov. Výskumný tím informovali o tom čo jedli za ostatný mesiac, ale tiež o svojich pohybových návykoch a pitnom režime. Zistilo sa, že ľudia, ktorí prijímajú viacej zdravých tukov a vitamínu E majú nižšiu koncentráciu železa v mozgu a tým aj lepšiu pamäť.

senior, pohyb, cvičenie, zdravý život Čítajte viac Chcete mať sviežu pamäť? Dajte sa na cvičenie

Zaujímavé je, že skúmaná vzorka tiež dosahovala lepšie výsledky pri pamäťových testoch v porovnaní s ich rovesníkmi, ktorí sa vyhýbali potravinám s obsahom zdravých tukov a vitamínu E. Táto štúdia nie je jediná svojho druhu, ktorá spája zdravé diétne návyky so spomalením kognitívneho poklesu. Ďalšie rovnako presviedčajú, že najviac v tomto smere pomáha najmä stredomorská diéta.

Úprava stravy nemusí byť drahou záležitosťou

I keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o nie príliš lacnú záležitosť, opak je pravdou. Stredomorský spôsob stravovania je založený na konzumácii rýb, olivovom oleji, zelenine a celozrnných výrobkoch – pečive, cestovinách, ryži. Tam, kde na jednej strane minieme viacej peňazí na tieto jedlá, na tej druhej ušetríme na nákupe údenín, červeného mäsa, sladkostí a sladených nápojov.

Odborníci sa však snažia zdokonaľovať každý nový spôsob stravovania a tak to urobili aj v prípade stredomorskej stravy. Prichádzajú s takzvanou domácou diétou, ktorá vychádza práve zo spomínaného jedálnička, zameriava sa však aj na konzumáciu strukovín a listovej zeleniny, ktoré sú skvelým zdrojom oceňovaného vitamínu E.

Video
Podľa populárneho slovenského moderátora Martina Nikodýma je Pad Thai to najjednoduchšie a najpopulárnejšie thajské jedlo. A v tomto videu si môžete pozrieť ako ho pripravil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #demencia #orechy #olivový olej