Rozhodli ste sa pre štúdium na vysokej škole v poslednej chvíli? Školy berú prihlášky aj v lete!

Zuzana Hlavačková, Pravda | 10.07.2022 08:00
vysoká škola, vysokoškolák Foto:
Ilustračné foto.
Rozhodli ste sa pre štúdium na vysokej škole v poslednej chvíli? Nič nie je stratené, mnohé školy ešte prijímajú prihlášky alebo robia dodatočné prijímačky.

Výber vysokej školy už síce nie je až taký široký ako v štandardných termínoch, ale stále je kde poslať prihlášku, a to v mnohých prípadoch až do septembra. Rozhodnúť sa môžete medzi štátnymi aj súkromnými školami, ako aj medzi technickými aj humanitnými odbormi. Podrobný prehľad o tom, ktoré vysoké školy sú to a dokedy treba prihlášku poslať, nájdete na stránkach Ústavu informácií a prognóz školstva www.uips.sk, ako aj na stránke Centra vedecko-technických informácií SR. Oplatí sa aj sledovať aktuality vysokých škôl alebo sa informovať na študijných oddeleniach konkrétnych škôl.

reč, jazyk, cudzia reč, cudzí jazyk, ahoj, pozdrav, študenti, škola, učenie, predmet, štúdium, učebňa, kurz, Čítajte viac Cudzím jazykom hovorte, aj keď robíte chyby

A na čo si dať pozor? Vysoké školy ponúkajú možnosť podať prihlášku elektronicky, ak to nie je možné, využite tlačivo ŠEVT. Môžete si ho stiahnuť na internetových stránkach s informáciami o štúdiu na vysokých školách, prípadne na stránkach samotnej školy, kde chcete študovať, alebo ho kúpiť v príslušných predajniach. Podaním elektronickej prihlášky ušetríte peniaze za formulár, a navyše sa vyhnete návšteve pošty. K prihláške nezabudnite priložiť potvrdenie o zaplatení administratívneho poplatku. „Prístup k elektronickým prihláškam nájdete na internetových stránkach školy, väčšinou v priečinku „Prijímacie konanie“ alebo „Elektronická prihláška“. Ak sa budete hlásiť na odlišné školy, nezabudnite, že systém elektronických prihlášok nie je jednotný ako pri tlačených verziách,“ upozorňuje portál vysokeskoly.sk. Zistite si, čo jednotlivé školy vyžadujú a v zmysle toho prihlášku vyplňte. Škola môže vyžadovať napríklad potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od lekára. Niektoré školy žiadajú priložiť rôzne diplomy zo súťaží, jazykové certifikáty. Tieto dokumenty je dobré priložiť, môžu vám len pomôcť. Na základe získaného certifikátu z jazyka vám škola napríklad môže odpustiť prijímačky z jazyka.

študentka, vysoká škola, zakladač, štúdium, dievča Čítajte viac Nové kariérne trendy: Manažér vzťahov s robotmi či predpovedač kyberkalamít

Pri vypĺňaní prihlášky si ale dajte pozor na údaje, ktoré vpisujete a dokumenty, ktoré prikladáte. Chýbajúci dokument alebo chybne vyplnené údaje môžu spôsobiť, že škola neakceptuje prihlášku a neprijme vás alebo vás nepozve na prijímacie pohovory. Podrobné informácie poskytnú študijné oddelenia a internetové stránky jednotlivých fakúlt a vysokých škôl. Nájdete tu presné pokyny na vypĺňanie elektronickej a papierovej prihlášky, aký je poplatok za prijímacie konanie, spôsob dokladovania platby, požadované prílohy prihlášky a termíny prijímacích skúšok. Zistiť tu možno, aké potvrdenia škola vyžaduje a čo navyše sa oplatí priložiť. Niektoré školy totiž zaratúvajú body za rôzne súťaže a olympiády. Priložiť k prihláške možno ale aj rôzne jazykové certifikáty. Na základe získaného certifikátu z jazyka vám škola napríklad môže odpustiť prijímačky z cudzieho jazyka.

A akú školu si vybrať?

Výber vysokej školy je dôležitý, to vieme všetci. Niektorí budúci študenti snívajú o konkrétnych odboroch, otázne ale je, či ich v budúcnosti uživia. Pokiaľ chcete mať dobre zaplatené zamestnanie a istotu, že o vás budú mať zamestnávatelia záujem, stavte na vysoké školy, ktoré sa umiestňujú na prvých priečkach záujmu firiem o absolventov. A ktoré to sú?

Absolventi odborov informatika, stavebníctvo a strojárstvo pravdepodobne nebudú mať problém so zamestnaním sa. Nasvedčujú tomu dáta pracovného portálu Profesia.sk, ktorý aj tento rok pripravil hodnotenie univerzít, fakúlt a študijných odborov podľa záujmu zamestnávateľov o absolventov. Profesia už po pätnástykrát zostavila rebríček absolventov vysokých škôl. Zohľadňuje v ňom, koľko zamestnávateľov si na portáli Profesia.sk prehliadalo v roku 2021 životopisy absolventov. Zameriava sa teda výlučne na možnosť uplatnenia absolventov na trhu práce a nehodnotí kvalitu jednotlivých vysokých škôl. Zároveň však môže pomôcť stredoškolákom či maturantom pri rozhodovaní o ich ďalšom smerovaní.

Záujem je o informatikov aj o stavbárov

Zamestnávatelia majú stále najväčší záujem o absolventov študijného odboru informatika. Dokazuje to skóre, ktoré predstavuje priemerný počet firiem, ktoré si z databázy na portáli Profesia.sk otvorili životopis absolventa. Po ukončení vysokoškolského štúdia si životopis uchádzača alebo uchádzačky o zamestnanie s odborom informatika pozrie priemerne takmer päť zamestnávateľov. Žiadaní sú aj absolventi odboru stavebníctvo. Životopis kandidátov s touto špecializáciou si prezrú približne traja zamestnávatelia. Záujem vidíme aj o absolventov strojárstva, životopis uchádzača si priemerne prečítajú takmer tri firmy. Kým v minulom roku bol tento odbor piaty najžiadanejší, tento rok sa posunul už na tretiu priečku. Zamestnávatelia tiež prejavujú zvýšený záujem o životopisy absolventov odborov ekonomika a technika.

Na čele rebríčka vysokých škôl Slovenská technická univerzita

V rámci pracovného portálu Profesia.sk bol spomedzi verejných vysokých škôl najväčší záujem o absolventov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Životopisy absolventov s ukončeným vysokoškolským vzdelaním z tejto univerzity si prezrú priemerne štyri firmy. Na druhom mieste skončila Ekonomická univerzita v Bratislave, ktorá ešte minulý rok stála na čele rebríčka. Životopisy jej absolventov získali skóre 3,6. Záujem zo strany zamestnávateľov pretrváva aj o absolventov Žilinskej univerzity a Technickej univerzity v Košiciach. O tri priečky si polepšila Trenčianska univerzita A. Dubčeka v Trenčíne. Naopak, o dve miesta klesla Slovenská poľnohospodárska univerzita.

Najžiadanejších absolventov má na Slovensku stále Fakulta informatiky a informačných technológií v rámci Slovenskej technickej univerzity (STU). Na vrchných priečkach sa však umiestnili aj ďalšie fakulty súvisiace s informatikou. Preferovaní sú aj uchádzači a uchádzačky, ktorí skončili Fakultu elektrotechniky a informatiky STU, absolventi Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity, Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského a Strojníckej fakulty.

O absolventov ktorých odborov majú firmy najväčší záujem

  1. Informatika
  2. Stavebníctvo
  3. Strojárstvo
  4. Ekonomika
  5. Technika
  6. Spoločenské vedy
  7. Prírodné vedy
  8. Filozofia
  9. Právo
  10. Zdravotníctvo
  11. Šport
  12. Umenie
  13. Teológia
  14. Pedagogika

Rebríček univerzít podľa záujmu firiem o absolventov

  1. Slovenská technická univerzita v Bratislave
  2. Ekonomická univerzita v Bratislave
  3. Žilinská univerzita
  4. Technická univerzita v Košiciach
  5. Univerzita Komenského
  6. Trenčianska univerzita A. Dubčeka v Žiline
  7. Slovenská poľnohospodárska univerzita
  8. Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici
  9. Univerzita sv. Cyrila a Metoda
  10. Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Rebríček fakúlt podľa záujmu firiem o absolventov

  1. Fakulta informatiky a informačných technológií STU
  2. Fakulta elektrotechniky a informatiky STU
  3. Fakulta riadenia a informatiky ŽU
  4. Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK
  5. Strojnícka fakulta STU
  6. Fakulta elektrotechniky a informatiky TUKE
  7. Fakulta hospodárskej informatiky EUBA
  8. Obchodná fakulta EUBA
  9. Národohospodárska fakulta EUBA
  10. Fakulta medzinárodných vzťahov EUBA
  11. Stavebná fakulta STU
  12. Fakulta podnikového manažmentu EUBA
  13. Materiálovotechno­logická fakulta STU
  14. Stavebná fakulta ŽU
  15. Fakulta managementu UK
  16. Farmaceutická fakulta UK
  17. Technická fakulta SPU
  18. Fakulta elektrotechniky a informačných technológií ŽU
  19. Strojnícka fakulta TUKE
  20. Fakulta prírodných vied UCM

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ