Nové kariérne trendy: Manažér vzťahov s robotmi či predpovedač kyberkalamít

Česká komédia Škola základ života má už 84 rokov, no stále patrí k filmom, ktoré si s chuťou pozrú aj mladé generácie. Aj vtedy sa tak ako dnes študentom nie vždy do školy chcelo vstávať, nie všetko sa im podarilo a učenie neraz pokladali za trest. Nakoniec však uznali, že učiť sa oplatí.

13.05.2022 11:00
študentka, vysoká škola, zakladač, štúdium, dievča Foto:
Ilustračné foto.
debata

V súčasnosti majú vedomosti obrovskú hodnotu, predovšetkým na trhu práce. Nemať vzdelanie a nevzdelávať sa znamená ochudobňovať svoj vlastný potenciál, možnosti a uplatnenie v živote. V dnešnom globalizovanom svete, keď sa na nás každý deň valí množstvo informácií a celý je prepojený, vystúpila do popredia okrem iných znalostí aj potreba vedieť cudzie jazyky. Už dávno nie sú takým strašiakom ako pred pár rokmi, keď ich mnohí študenti brali ako nutné zlo.

Nové spôsoby výučby a najmä fakt, že ich ovládanie otvára cestu k lepšej práci a uplatneniu, zmenili ich vnímanie. Dnes sa veľmi rýchlo vyvíjajú všetky oblasti života, za pochodu sa učia nielen študenti používať rôzne technológie či zvládať zmeny vo fungovaní spoločnosti.

Jack Kelly v americkom vydaní časopisu Forbes napríklad upozornil, že podľa Svetového ekonomického fóra už dnes vznikajú úplne nové pracovné príležitosti a kariérne trendy. Patrí k nim napríklad koordinátor práce na diaľku, smart home dizajnér, manažér vzťahov medzi ľuďmi a robotmi, alebo predpovedač kyberkalamít.

virtuálna realita, IT, digitálne zručnosti, žena, virtuálne okuliare, moderné technológie Čítajte viac Najviac bodujú digitálne zručnosti. Kto je ešte žiadaný?

Školstvo sa dnes borí s mnohými problémami, finančnými, personálnymi, technickými i ďalšími. Vzdelávanie je pritom nepochybne najlepšou investíciou štátu. Vzdelaní ľudia môžu prispieť k rozvoju spoločnosti, priniesť inovatívne myšlienky a nápady, objaviť nové veci. Kvalitné vedomosti sú vstupenkou do budúcnosti a mladé generácie pripravujú na to, aby dokázali tvoriť, ale tiež chápať sa navzájom. Bez vzdelaných ľudí sa svet nemôže stať lepším.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie