Kto pôjde do penzie skôr? Zavedie sa opäť dôchodkový strop? Erik Tomáš zvažuje aj túto možnosť

Na Slovensku sa otvorí veľká odborná diskusia o opätovnom zavedení dôchodkového stropu, nastaviť by sa mal aj v závislosti od náročnosti povolania. Inšpirovať sa pritom môžeme v Českej republike. Uviedol to v pondelok minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) po rokovaní s českým ministrom práce a sociálnych vecí Marianom Jurečkom v Bratislave.

25.03.2024 16:25
TB ministerstvo práce sociálnych vecí Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce Erik Tomáš.
debata (4)

„Musím priznať, že Česká republika nás inšpirovala nejakými časťami svojej novej dôchodkovej reformy. Na Slovensku bol za predchádzajúcej vlády zrušený dôchodkový strop, ktorý sme my predtým zaviedli a nás teda zaujalo to, že v Českej republike sa bude zavádzať dôchodkový strop v závislosti od náročnosti povolania,“ priblížil Tomáš. Ľudia, ktorí vykonávajú najnáročnejšie práce, by tak mali odchádzať do dôchodku skôr ako ostatní.

S českým rezortným partnerom riešili viaceré praktické otázky, napríklad lehoty priznávania dôchodkov na českej a slovenskej strane. „Mnohí občania, či už ČR alebo SR, majú kombinované dôchodky a niekedy, keď sa má priznať tá druhá časť dôchodku, ako keby to trvalo dlhšie, ako má. Pozreli sme sa na tú situáciu, vyhodnotili sme to a urobíme maximum pre to, aby sme tie lehoty čo najviac skracovali, aby časti dôchodkov z toho druhého štátu boli priznávané čo najrýchlejšie,“ zdôraznil Tomáš.

dôchodkyňa, seniorka, kúpele, kúpeľ Čítajte viac 100 eur navyše od štátu pre seniorov. Kto o ne môže požiadať? Kto má nárok na tieto peniaze?

Slovensko sa podľa neho môže inšpirovať v ČR aj v oblasti sociálnych služieb. Na Slovensku sa pripravuje veľká reforma v tejto oblasti, ktorá by mala platiť od roku 2026. Česká republika pritom už používa model, ktorý by mal fungovať aj u nás.

„Po novom by mala odkázaná osoba dostať jeden príspevok a ona sa rozhodne, na akú službu ho použije. Či ho použije na opatrovanie vo svojom prirodzenom prostredí, teda svojimi príbuznými alebo prostredníctvom terénneho pracovníka, alebo na opatrovanie v pobytovom zariadení sociálnych služieb,“ vysvetlil Tomáš s tým, že zástupcova slovenského ministerstva práce by sa mali ísť pozrieť do Česka, ako tento model funguje v praxi. Ďalšou témou pondelkového stretnutia bola podľa ministra tiež možnosť zorganizovať spoločné rokovanie československej tripartity na Slovensku.

„Môžete vidieť, že odborné bilaterálne konzultácie medzi českou a slovenskou stranou prebiehajú a ja sa tomu veľmi teším. Dnes sme prebrali naozaj veľa praktických otázok a inšpirovali sme sa vzájomne, čo sa týka našich sociálnych systémov, pretože naozaj sú si veľmi blízke,“ zhodnotil Tomáš.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #dôchodkový strop