Dôchodcom sa opäť zvyšujú náklady na život

Pod vyššie náklady dôchodcov na život sa v tomto roku podpísalo najmä zvýšenie výdavkov na bývanie.

20.10.2020 09:30
dôchodca, závet, podpis, papier Foto:
Slovenskí dôchodcovia si tento rok opäť priplácajú nielen za potraviny, lieky, ale aj bývanie.
debata (74)

Slovenskí dôchodcovia si tento rok opäť priplácajú nielen za potraviny, lieky, ale aj bývanie. Mesačne ich tieto položky vyjdú na takmer 400 eur. Medziročne ide o takmer 13 eurové navýšenie. Podľa údajov Sociálnej poisťovne je aktuálne priemerný dôchodok na úrovni 486,29 eura. Najviac dôchodcom mesačne zhltnú výdavky na potraviny. Pritom patria do skupiny obyvateľstva, ktorí si nemôžu dovoliť pravidelne kupovať mäso či ovocie a zeleninu. Kým slovenskí dôchodcovia minú až 57 % z celkových mesačných výdavkov na bývanie, lieky či potraviny, podľa aktuálnych údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat vo výške týchto výdavkov predbehli všetky susedné krajiny. Napríklad rakúski dôchodcovia minú mesačne iba tretinu výdavkov na potraviny a bývanie.

„Ročné spotrebné výdavky domácnosti slovenských dôchodcov sú na úrovni 4184 eur. Dôchodcovia minú ročne na bývanie 1053 eur, čo je najviac zo všetkých sledovaných skupín obyvateľstva. Na potraviny a nealkoholické nápoje dávajú ročne takmer 1200 eur, jednou z ďalších najviac nákladných položiek je doprava, ktorá zhltne 280 eur ročne. Zo všetkých sledovaných skupín obyvateľstva majú aj jedny z najvyšších výdavkov na lieky, a to na úrovni takmer 230 eur,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk. Suma zahŕňa výdavky na lieky, respektíve doplatky za ne či zdravotnícke pomôcky, ktoré neprepláca zdravotná poisťovňa.

Slovenskí dôchodcovia si z potravín doprajú najviac pekárenské a mliečne výrobky a mäso. Podľa údajov Štatistického úradu SR si dôchodca doprial za vlaňajšok ovocie a zeleninu len za 170 eur. Ide o položky, ktoré ročne kupujú dôchodcovia najmenej. Rovnako tak nemíňajú veľa peňazí na odievanie a obuv, ktoré ich stoja necelých 120 eur ročne.

„Mnohí dôchodcovia viac zaplatili na dani z nehnuteľností, ktorú zvyšovali viaceré samosprávy. Pri elektrine si dôchodcovia s vyššou spotrebou priplatili približne 2,6 eura mesačne, pri menšej spotrebe je navýšenie do jedného eura. Tí, ktorí odoberajú plyn na varenie a ohrev vody, si priplatili približne 60 centov mesačne,“ doplnila Buchláková.

Výdavky na potraviny rástli za posledných desať rokov vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Trenčianskom (o 22,9 %) a Banskobystrickom (o 20,2 %). To, čo si dôchodcovia „doprajú“ v prípade potravín, okresávajú pri iných položkách. V porovnaní s ostatnými skupinami obyvateľstva minú podstatne menej na tovary strednodobej a dlhodobej spotreby, t. j. na nákup spotrebičov alebo oblečenia. Priemerný dôchodca minie ročne len 150 eur na stravovanie v reštaurácii.

Počet dôchodcov pritom v súvislosti so starnutím populácie pribúda. Najviac dôchodcov pribudlo za posledných desať rokov v Bratislavskom (o 13,5 %), najmenej v Banskobystrickom kraji (o 4,8 %). Priemerná výška dôchodkov vzrástla o 28,1 %. Najrýchlejšie rástla v Bratislavskom (o 32,3 %), najpomalšie v Prešovskom kraji (o 25,4 %). Najviac invalidných dôchodkov sa vypláca v Prešovskom kraji, ich podiel na celkovom počte vyplácaných dôchodkov v kraji tvorí 17,6 %. Najmenej invalidných dôchodkov je vyplácaných v Bratislavskom kraji a predstavujú 10,1 % z vyplácaných dôchodkov kraja.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #penzista #Dôchodcovia