Povinnosti pozostalých voči zdravotnej poisťovni

Musí rodina vrátiť zdravotný preukaz zosnulého?

12.10.2019 07:00
preukazy zdravotných poisťovní Foto:
Ilustračné foto.
debata

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Ak dôjde k úmrtiu poistenca, rodina zosnulého poistenca nie je povinná preukaz poistenca vrátiť, a tiež nie je povinná hlásiť úmrtie. V súlade s aktuálne platnou legislatívou nemajú pozostalí po zosnulom voči zdravotnej poisťovni žiadne oznamovacie povinnosti a od 1.1.2017 poistenci nemajú povinnosť vrátiť preukaz poistenca. Úmrtie každej fyzickej osoby nahlasuje príslušná matrika Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len „ÚDZS“). ÚDZS v zmysle §23 ods.7 Zákona č. 580/2004, plní oznamovaciu povinnosť voči zdravotnej poisťovni. Doklad o úmrtí je potrebné predložiť len v špecifických prípadoch, ako je napr. úmrtie poistenca v zahraničí. Ak dôjde k úmrtiu platiteľa poistného (ďalej len „poručiteľ“), v zmysle § 470 ods.1 Obči­anskeho zákonníka dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou. VšZP pohľadávky evidované voči poručiteľovi prihlasuje do dedičského konania. Dedič má možnosť pohľadávku poručiteľa uhradiť ešte pred ukončením samotného dedičského konania.

Poisťovňa Dôvera

Informáciu o úmrtí poistenca dostaneme automaticky od iných štátnych orgánov. Čiže nás o tom nemusia informovať príbuzní zosnulého. Nie je potrebné ani vrátiť preukaz poistenca. V prípade pohľadávky u zosnulého si ju uplatňujeme na okresnom súde alebo na príslušnom notárskom úrade (ak už bol poverený). Pohľadávka je zahrnutá do dedičského konania a po nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o dedičstve, prechádza dlh poručiteľa na dedičov, ktorí ho majú uhradiť.

Poisťovňa Union

V súlade s aktuálne platnou legislatívou, nemajú pozostalí po zosnulom voči zdravotnej poisťovni žiadne oznamovacie povinnosti. Oznámenie o úmrtí poistenca je zasielané zdravotnej poisťovni vo forme elektronickej dávky z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Aj napriek tomu, že preukaz poistenca nie je povinnosťou vrátiť, odporúčame pozostalým, aby tento preukaz do zdravotnej poisťovne vrátili, zamedzí sa tak jeho prípadnému zneužitiu. Zdravotná poisťovňa si prípadné nedoplatky prihlasuje do dedičského konania.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #zdravotné poisťovne #Všeobecná zdravotná poisťovňa #poisťovňa Union