Už si sporíte na nové bývanie?

Kúpa nehnuteľnosti alebo väčšia rekonštrukcia je pre väčšinu ľudí veľká udalosť. Sprevádza ju však nielen radosť z nového bytu, ale aj starosti, z čoho nové bývanie zaplatiť.

30.06.2022 00:00
PSS, pr, nepouzivat Foto:

Ceny bytov stále stúpajú a nezáleží na tom, či hľadáte v Bratislave alebo v inom meste. V roku 2008 po prepuknutí svetovej finančnej krízy sa ceny bývania výrazne prepadli a analytici očakávali, že to tak aj ostane. Nestalo sa tak, sumy za nové byty a domy postupne znova rástli. Mnohí očakávali podobný vývoj, aj keď prišla pandémia. Opäť sa predpoklady nenaplnili. To, že ceny bývania naďalej stúpajú, ukazujú pravidelne aj čísla Národnej banky Slovenska alebo realitných spoločností. Odborníci dokonca upozorňujú, že ceny nehnuteľností rastú rýchlejšie ako platy či celková inflácia. Byty sú teda stále drahšie a ak sa obzeráte po vlastnom bývaní či plánujete väčšiu rekonštrukciu, mali by ste zvážiť, akým spôsobom nehnuteľnosť financovať a zodpovedne sa na to pripraviť.

Nedostupné bývanie

Kúpa ale aj väčšia rekonštrukcia je pre nedostatok finančných prostriedkov pre mnohých ľudí čoraz vzdialenejšia. Získať hypotéku už nie je také jednoduché ako bolo ešte pred niekoľkými rokmi. Banky zaviedli prísnejšie posudzovanie žiadateľov o úver. Záujemcom musí zostať popri splácaní úverov väčšia finančná rezerva. Celková suma splátok úverov po odpočítaní životného minima môže dosiahnuť maximálne 60 % z príjmu žiadateľa. Prísnejšie pravidlá obmedzili viaceré skupiny ľudí, ktoré budú musieť prehodnotiť svoje úverové možnosti a tomu prispôsobiť aj to, aké bývanie si budú môcť v budúcnosti dovoliť. Prísnejšie pravidlá sa týkajú aj tých, ktorí plánujú kúpu nehnuteľnosti, ale nemajú žiadne vlastné peniaze. Získať môžu hypotéku vo výške 80 % z hodnoty nehnuteľnosti, ale na zvyšnú sumu na doplatenie ceny už mať nebudú. Niektorým to plány zmarí úplne, iní sa pokúsia získať potrebné peniaze z iných zdrojov. Môžu skúsiť šetriť, čo predĺži dobu, kým sa dostanú k vysnívanému bývaniu. Využiť môžu aj spotrebný úver, ak splnia podmienky na jeho poskytnutie. Pozor však, úrokové sadzby sú pri nich vysoké, približne osempercentný úrok na tomto type úveru môže nové bývanie výrazne predražiť.

Zodpovedné šetrenie

V takejto situácii pomôže práve zodpovedná príprava a sporenie, ktorým získate potrebné financie. Výhodou nasporených peňazí je najmä to, že záujemca o nové bývanie nemusí siahať po spotrebnom úvere s vysokou úrokovou sadzbou a/alebo zakladať inú nehnuteľnosť, aby dokázal zaplatiť požadovanú cenu.

„Financovanie nového bývania si treba dôkladne premyslieť už vopred. Spoliehať sa spotrebný úver alebo pomoc príbuzných sa neoplatí. Zachrániť vás môže pravidelné sporenie. Plánujete v budúcnosti kúpu nového bývania alebo rekonštrukciu toho aktuálneho? Pomôcť vám môže produkt môjDOMOV od Prvej stavebnej sporiteľne (PSS). Prináša totiž výhodnú kombináciu pravidelného sporenia a stavebného úveru. Začnite pravidelne sporiť už teraz a my vám garantujeme úrokovú sadzbu stavebného úveru 1,8 % p.a. počas celej doby splácania stavebného úveru,“ uvádza PSS. Garantovaná úroková sadzba stavebného úveru 1,8 % a rovnako aj možnosť získať štátnu prémiu vo výške 2,5 % zo sumy z ročných vkladov, a to až do výšky 70 eur, nie sú veru na zahodenie. Navyše, ak sa vaša situácia zmení, môžete tomu prispôsobiť aj podmienky sporenia, napríklad si môžete podľa potreby zvyšovať alebo znižovať cieľovú sumu. môjDOMOV, výhodná kombinácia pravidelného sporenia a stavebného úveru, teda ponúka klientom aj flexibilitu. Ak vás postretne nepríjemná udalosť a klesne váš príjem, je možné prispôsobiť tomu aj podmienky sporenia, výšku mesačného vkladu sporenia alebo doby sporenia.

A na čo všetko môžete tento produkt využiť? Ak napríklad hľadáte výhodnú formu financovania kúpy alebo výstavby či modernizácie nehnuteľnosti, chcete si bezpečne sporiť, získať štátnu prémiu a tiež právny nárok na stavebný úver s výhodnou a garantovanou úrokovou sadzbou, potom je pre vás produkt môjDOMOV tou správnou voľbou.

Sporenie aj pre deti

Platí však, že začať treba čím skôr. Ak sa rozhodnete začať odkladať peniaze čo najmenším deťom, urobíte správny krok. Takto pravidelne vybudovaný a nasporený základ im pomôže v budúcnosti, keď budú potrebovať vlastnú strechu nad hlavou, ku kúpe vlastného bytu alebo domu. Pri cenách nehnuteľností sa oplatí začať sporiť deťom odmalička. Čím skôr rodičia začnú, tým vyššia suma sa na sporiacom účte nazbiera.

Komu je určený produkt môjDOMOV?

  • pre všetkých, ktorí sa nespoliehajú na náhody a svoje bývanie si dopredu plánujú
  • pre tých, ktorým chýbajú potrebné finančné prostriedky na komplexné financovanie vášho nového bývania
  • pre tých, ktorí plánujú rekonštrukciu kúpeľne či kuchyne. Ale napríklad aj nadstavbu či prístavbu svojho domu alebo ekologickú modernizáciu domu
  • aj pre ľudí v dôchodkovom veku, ktorí v PSS, Prvej stavebnej sporiteľni, vedia získať úver, a ten môžu použiť napríklad na úpravu kúpeľne na bezbariérovú

Oplatí sa vedieť o produkte môjDOMOV

  • minimálna cieľová suma je vo výške 5 000 eur
  • maximálna cieľová suma je vo výške 170 000 eur
  • minimálne obdobie sporenia do pridelenia cieľovej sumy sú 2 roky
  • úročenie nasporených finančných prostriedkov 0,10 % p. a.
  • úroková sadzba stavebného úveru 1,8 % p. a. pri pravidelnom sporení
  • úroková sadzba stavebného úveru 1,9 % p. a. pre všetkých

Vyplňte jednoduchý formulár nižšie a v krátkej dobe sa vám ozve jeden z našich expertov na financovanie bývania:

chyba