Pokračovanie článku: Nájom lesných pozemkov má prísne pravidlá

Nájom lesných pozemkov vo vlastníctve štátu alebo nezistených vlastníkov

  • Na nájomnú zmluvu, ktorej predmetom je lesný pozemok alebo jeho časť vo vlastníctve štátu, sa vzťahuje § 50 ods. 7 zákona o lesoch, ak odseky 2 až 4 neustanovujú i­nak.
  • Ak obhospodarovateľom lesa na lesnom pozemku alebo jeho časti vo vlastníctve štátu alebo vo vlastníctve nezistených vlastníkov v poraste nie je správca, na tento pozemok alebo jeho časť sa uzatvorí nájomná zmluva; výška dohodnutého nájomného nesmie byť nižšia ako nájomné vypočítané podľa osobitného predpisu. Návrh na uzavretie nájomnej zmluvy predkladá obhospodarovateľ lesa do troch mesiacov od zápisu do evidencie lesných pozemkov; do uzavretia nájomnej zmluvy je správca oprávnený vyžadovať od obhospodarovateľa lesa úhradu za užívanie majetku štátu najmenej vo výške nájomného vypočítaného podľa prvej vety.
  • Ak sa prenajíma lesný pozemok vo vlastníctve štátu alebo jeho časť, na ktorý pripadá v poraste menšinový podiel, súhlas ministerstva s nájmom tohto pozemku alebo jeho časti sa nevyžaduje.
  • Ak sa pri odovzdaní užívacích práv v ucelenej lesnej časti postupom podľa osobitného predpis zistí, že súčasťou ucelenej lesnej časti sú aj lesné pozemky alebo ich časti vo vlastníctve štátu, na tieto pozemky alebo ich časti sa uzatvorí nájomná zmluva. Súhlas ministerstva s nájmom tohto pozemku alebo jeho časti sa nevyžaduje. Výpovedná lehota je tri mesiace, ak sa nedohodne inak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #les #lesný pozemok