Šetrite si jednoduchšie. Štátnu prémiu môžete získať už pri výrazne nižšom vklade

Dostať sa k vlastnému bývaniu je dnes pomerne náročné. Nenechajte sa však odradiť tým, že úrokové sadzby na hypotékach sú príliš vysoké. Je tu aj iná možnosť, ako si zabezpečiť vlastné bývanie a dokonca máte pri nej možnosť získať podporu od štátu.

28.03.2024 00:00
Snimka obrazovky 2024-03-14 151313, pr, nepouzivat

Cesta ako sa dostať k novej nehnuteľnosti môže byť rozmanitá a závisí od individuálnych finančných prostriedkov a cieľov. Na výber máte niekoľko možností – hypotéka, pôžička od rodiny či priateľov, stavebné sporenie alebo kombinácia viacerých možností.

Ak sa po dôkladnom zvážení rozhodnete ísť formou stavebného sporenia, chybu určite neurobíte. Stavebné sporenie je atraktívnou možnosťou, pretože kombinuje systematické šetrenie so zvýhodnenými úrokovými sadzbami. Je to navyše jediný typ sporiaceho produktu, ku ktorému vám na bývanie môže prispieť aj štát. Výška štátnej prémie a podmienky jej získania sa od nového roku zmenili.

Práve tento rok prináša pre stavebných sporiteľov pozitívnu zmenu. Zmenili sa totiž podmienky na získanie štátnej prémie a splniť ich je o niečo jednoduchšie. Suma maximálnej štátnej prémie, ktorú je možné získať sa nemení a je zákonom zastropovaná na sume 70 eur ročne. Zmenila sa však výška minimálneho vkladu, ktorý je potrebné vložiť, aby stavebnému sporiteľovi vznikol nárok na plnú sumu štátnej prémie.

Dostupnejší vklad

Kým v minulom roku ste potrebovali na získanie maximálnej štátnej prémie vložiť ročne aspoň 2 800 eur, tento rok je to výrazne menej a stačí vám už len 1 000 eur. Výška štátnej prémie tak môže dosiahnuť až 7 % z ročného vkladu, maximálne však 70 eur ročne. Je to výrazný nárast oproti minulému roku a vaše úspory na nové bývanie vďaka tomu budú rásť ešte rýchlejšie. O prémiu neprídete ani keď si uzatvoríte zmluvu v druhej polovici roka. V tomto prípade môžete v roku uzatvorenia zmluvy získať polovicu štátnej prémie, teda maximálne 35 eur.

Na to, aby klient štátnu prémiu získal musí splniť určité podmienky. Jeho príjem za predchádzajúci rok nesmie presiahnuť 1,3 násobok priemernej mzdy v hospodárstve. Pri deťoch do 18 rokov sa samozrejme táto podmienka nezohľadňuje a nárok na štátnu prémiu majú bez skúmania príjmu rodičov, resp. zákonných zástupcov. Štátna prémia sa klientovi pripisuje na účet stavebného sporenia raz ročne a nepodlieha dani z príjmov.

Prečo sa oplatí založiť si stavebné sporenie?

Základný princíp stavebného sporenia spočíva v tom, že sa na svoje bývanie zodpovedne pripravujete a už teraz riešite, ako ho budete v budúcnosti financovať. Stavebné sporenie je produkt, ktorý predstavuje vhodné riešenie pre ľudí vo viacerých životných situáciách. Preto ho využívajú najmä ľudia, ktorí si chcú zlepšiť svoje bývanie, kúpiť alebo rekonštruovať svoju nehnuteľnosť. Slúži tiež aj ako nástroj pre rodičov, ktorí chcú vytvoriť finančný základ pre svoje deti do budúcnosti, keď si ony budú chcieť riešiť svoje vlastné bývanie.

Ako funguje?

Postupne si sporíte finančné prostriedky, ktoré sa vám zhodnocujú úrokovou sadzbou a prípadne aj štátnou prémiou, ak na ňu máte nárok. Výšku vkladu aj jeho frekvenciu si určujete podľa svojich aktuálnych finančných možností. Uzatvorením zmluvy o stavebnom sporení máte možnosť v budúcnosti využiť aj stavebný úver, ktorý môžete použiť na financovanie svojho bývania alebo bývania pre svoje deti. Najväčšou výhodou stavebného úveru je istota fixnej a nemennej úrokovej sadzby až do jeho úplného splatenia, vďaka čomu sa mesačná splátka úveru nezmení počas celej doby jeho splácania.

Stavebné sporenie s úrokovým bonusom

Úrokový bonus – PSS, Prvá stavebná sporiteľňa v súčasnosti ponúka k produktu mojeSPORENIE zvýhodnenú úrokovú sadzbu až 4 % ročne na všetky vklady zrealizované v tomto roku. Ak si klient uzatvorí zmluvu o stavebnom sporení s úrokovým bonusom, k základnej úrokovej sadzbe získa aj percentá navyše.

Úročenie vkladov:

  • v roku 2024 – 4 % p. a.
  • v roku 2025 – 3 % p. a.
  • v roku 2026 – 2 % p. a.
  • v ďalších rokoch – 1 % p. a.

Bonus bude na zmluvu o stavebnom sporení pripísaný po 6 rokoch sporenia. Ak chcete z úrokového bonusu získať čo najvyššie zhodnotenie doporučujeme vám v roku 2024 vykonať čo najvyšší možný vklad, nakoľko tieto vklady budú v roku 2024 úročené až 4 %.

odkaz
PSS mojesporenie, pr, nepouzivat
chyba