Rady pre podnikateľov: Daňové priznanie bez účtovníka, aj keď sa nevyznáte v daniach? Dá sa to, pozrite sa ako

Termín podania daňových priznaní sa opäť blíži. Preto je namieste porozmýšľať, ako si túto povinnosť môžete uľahčiť. Viete, že pri správnom postupe to zvládnete aj sami a stačiť vám na to bude niekoľko krokov?

13.02.2024 00:00
TB, pr Foto:

Anna podniká ako živnostníčka tri roky. Vyštudovaná špecialistka na marketing a reklamu pracuje pre menšiu reklamnú agentúru. Darí sa jej, kreatívna činnosť ju napĺňa a čo sa týka práce a klientov, ktorých má na starosti, nie je problém, ktorý by sa nedal vyriešiť. Vrásky na čele jej ale dokáže vyrobiť účtovníctvo, konkrétne čas týkajúci sa daňových priznaní. ,,Neuveríte, ale ja mám skoro každý rok s touto povinnosťou menší či väčší problém,“ hovorí úspešná mladá žena. Sama si daňové priznanie robiť nechce. „Predsa len, hrozia pokuty, chcem to mať správne vyplnené,“ dodáva. Anna má dostatok financií, aby si zaplatila účtovníčku alebo firmu poskytujúcu daňové služby. ,,Jedna firma skončila činnosť, ďalšia účtovníčka odišla do dôchodku a môj posledný účtovník vyhorel a otvoril si jogové štúdio,“ vymenúva svoje skúsenosti. „Tento rok mi pomoc ponúkol manžel, ktorý ale tiež nie je daňový odborník. Už som to aj zvažovala, keď prišla nečakaná záchrana,“ hovorí podnikateľka. Zistila, že daňové priznanie sa dá vyplniť aj cez aplikáciu. ,,Páči sa mi táto možnosť, určite to skúsim a ešte aj ušetrím,“ teší sa.

Povinnosť podať daňové priznanie

Kto má povinnosť podať daňové priznanie? Každý, koho celkové zdaniteľné príjmy v roku 2023 presiahli sumu 2 461,41 eura, teda fyzické osoby, živnostníci (SZČO), zamestnanci, ktorí mali aj iné príjmy ako príjem zo zamestnania, zamestnanci, ktorí nepožiadali zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, osoba, ktorá mala aj príjem zo zahraničia, a aj fyzické osoby, ktoré majú príjem podľa osobitných predpisov ako napríklad: veterinár, tlmočník, znalec, audítor, ale aj fyzická osoba, ktorá predala nehnuteľnosť do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo ktorá prenajíma nehnuteľnosť.

Pozor však, živnostníci musia podať daňové priznanie aj v prípade, ak dosiahli za rok 2023 daňovú stratu, aj keď ich príjmy nepresiahli hranicu 2 461,41 eura. Živnostníci podávajú daňové priznanie na tlačive s názvom Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby – typ B. Slúži pre všetky druhy príjmov, teda príjmov zo závislej činnosti (napr. zamestnania), príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti, kapitálových príjmov aj ostatných príjmov (napr. z predaja nehnuteľnosti). Tlačivo sa oproti minulému roku zmenilo, dajte si preto pozor, aby ste použili aktuálne.

Lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2023 je do 31. marca 2024. Pretože tento deň pripadá na nedeľu, posledným dňom lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov za rok 2023 je 2. apríl 2024. Predĺžená lehota je do 1. júla 2024 (pretože 30. 6. 2024 je nedeľa, termín sa posúva na najbližší pracovný deň).

Ako na to?

Daňové priznanie už nemusí byť strašiakom, čo sa týka termínov, zháňania účtovníka alebo poplatku za vypracovanie priznania. Zvládnete ho totiž vyplniť aj z pohodlia obývačky alebo kancelárie. A stačí vám len mobilný telefón alebo notebook a dobrá aplikácia na vyplnenie daňového priznania. Využiť môžete napríklad rýchlu a intuitívnu aplikáciu od Accai. V spolupráci s Tatra bankou teraz navyše ponúkajú všetkým SZČO s paušálnymi výdavkami, ktorí si otvoria v Tatra banke nový Živnostenský účet, špeciálnu zľavu. Spracovanie daňového priznania ich bude stáť iba 1 euro namiesto štandardnej ceny 60 eur.

Prečo sa netreba báť

Báť sa takto postupovať nemusíte ani v prípade, ak ste si nikdy daňové priznanie sami nerobili. Každá položka daňového priznania je totiž v tejto aplikácii zrozumiteľne a jednoducho vysvetlená odborne aj laicky. A ak predsa budete mať problém, k dispozícii máte poradcu na telefóne, ktorému môžete zavolať a poradí vám. Navyše, každé takto vyplnené daňové priznanie je vypracované a schválené odborníkmi v daňovej oblasti.

Platba na jeden klik

A to nie je všetko, čo aplikácia od Accai ponúka. Chcete mať vypracovanie daňového priznania na budúci rok ešte jednoduchšie? Ak začnete vystavovať faktúry v Accai a prepojíte si svoj podnikateľský účet prostredníctvom otvoreného bankovníctva, tak získate benefity v podobe automaticky vypočítaných príjmov na účely daňového priznania, automaticky sa vám nahrajú platby odvodov do poisťovní a určite nezanedbateľná je možnosť zaplatiť daň priamo z Accai na jeden klik.

Ako získať benefit?

Otvorte si nový podnikateľský účet v Tatra banke. V prípade živnostníkov a jednoosobových eseročiek sa to dá aj plne digitálne bez návštevy pobočky. Následne zadajte do 18. 3. priamo na stránke partnera accai.sk vstupné údaje na spracovanie daňového priznania. Potrebujete viac času? Na stránke partnera požiadajte do 25. 3. o odklad daňového priznania a do 27. 5. požiadajte o podanie odloženého daňového priznania. V oboch prípadoch je potrebné uhradiť poplatok 1 euro.

Podnikateľský účet

Prečo sa ho oplatí mať? Ponúka mnoho výhod. Jednak máte peniaze určené na podnikanie oddelené od súkromných a zároveň môžete vďaka jeho využívaniu a obratov na účte získať peniaze na financovanie rozbehu či rozvoja svojho podnikania. Či na požiadanie, alebo aj formou rôznych vopred schválených úverových ponúk.

No a najväčšia výhoda je jeho cena. Vedenie podnikateľského účtu máte v Tatra banke prvý rok zadarmo a ak ste živnostník, ktorému chodí na živnostenský účet každý mesiac aspoň 500 eur bezhotovostne, budete ho mať bez poplatku za vedenie aj po skončení zľavy.

Začnite podnikať s Tatra bankou (tatrabanka.sk)

chyba