Chýbajú lekári, preto meškajú aj peniaze od úradov pre ľudí, štát chce meniť zákony

Zohnať posudok od lekára trvá dlho, meškajú tak príspevky a peniaze od úradov, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny plánuje zmeny. Posudzovanie budú vykonávať iba úrady práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Znamená to, že klient po podaní jednej žiadosti o posúdenie bude posúdený naraz na viaceré účely.

18.02.2024 06:00
lekár, invalidita Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v rámci pripravovaných reforiem v pláne obnovy pracuje na novom zákone, ktorý kompletne zahrnie nový posudkový systém. Súčasťou reformy budú aj opatrenia na zvýšenie počtu posudkových lekárov na úradoch. Rezort tak reagoval na tlačovú konferenciu opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS).

Zvýšenie počtu lekárov

„Hlavným zámerom je zjednotenie a zefektívnenie posudkového systému u nás, teda aby konkrétnu osobu neposudzovalo xy rôznych subjektov, ale iba jeden na základe jednotnej metodiky. Posudzovanie budú vykonávať iba úrady práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Znamená to, že klient po podaní jednej žiadosti o posúdenie bude posúdený naraz na viaceré účely,“ objasnil odbor komunikácie rezortu.

Rezort dodal, že v tejto veci intenzívne komunikuje so všetkými relevantnými sociálnymi partnermi v rámci pracovnej skupiny s tým, že prechádza všetky ich pripomienky a návrhy. Reforma je podľa odboru komunikácie previazaná s reformou financovania sociálnych služieb, ktorá má začať platiť od 1. januára 2026. Jej súčasťou majú byť aj opatrenia na zvýšenie počtu posudkových lekárov na ÚPSVaR.

Nadpis ide sem…

Čo sa týka konaní, situácia na jednotlivých úradoch je podľa MPSVR SR rozdielna, a nie všetky z nich rozhodovali po zákonom stanovených lehotách. ""Dôvodom dĺžky konania na úradoch nie je nečinnosť úradov, ale situácia spôsobená nedostatočným personálnym stavom v čase pandémie a s tým súvisiaca nutnosť vybaviť žiadosti, ktoré z vyššie uvedených dôvodov neboli v čase mimoriadnej situácie vybavené," dodal odbor komunikácie rezortu.

MPSVR SR podotklo, že pripravilo novelu zákona účinnú od 1. augusta 2023, v ktorej sa zmenili kvalifikačné predpoklady pre posudkových lekárov, aby sa v čo najvyššej miere zjednodušilo prijímanie nových posudkových lekárov.

Rezort taktiež uviedol, že od 1. septembra 2023 sa zvýšili financie na platy posudkových lekárov. „Úrady práce vrátane ústredia majú možnosť priznať posudkovým lekárom funkčný plat v maximálnej výške 2600 eur na plný úväzok. Ide o trvalé zvýšenie platu, nie o odmeny,“ uzavrel.

Poslankyňa NR SR Veronika Veslárová za hnutie PS vyhlásila, že Slovensko má dlhodobo nedostatok posudkových lekárov. Sú zahltení administratívou a túto činnosť, navyše, vykonávajú popri ambulantnej praxi. Úrady podľa nej nedodávajú rozhodnutia ani po uplynutí lehoty a ľuďom nezostáva nič iné, len čakať. Ako priblížila, Slovensko má dlhodobo nedostatok posudkových lekárov a lekárok. Okrem toho, že sú slabo platení, sú zároveň zahltení administratívou a popri posudkovej činnosti majú aj svoje vlastné ambulancie. Z tohto dôvodu sa na Slovensku nestíhajú vydávať posudky.

Opozičná strana si pritom vyžiadala údaje o aktuálnom počte nevybavených žiadostí. Ako uviedla poslankyňa Jana Hanuliaková (PS), napríklad pracovisko Dunajská Streda eviduje 870 nevybavených žiadostí, z toho je vyše 400 po lehote, Trnava hlásila 855 nevybavených žiadostí, z toho sa cez 300 týka príspevkov. „Všetko sú to ľudia čakajúci na pomoc, tieto čísla jasne ukazujú, aká vážna je situácia," skonštatovala.

debata chyba
Viac na túto tému: #úrady #ministerstvo práce a sociálnych vecí #posudok #posudkový lekár