Nárok na kúpele nemá každý, poisťovňa ich prepláca nie pri každej diagnóze. Budú sa meniť podmienky kúpeľnej liečby?

Záujem Slovákov o kúpele narastá. Dokazujú to údaje, ktoré poskytli všetky tri zdravotné poisťovne pôsobiace na Slovensku.

17.03.2024 06:00
žena, dôchodci, kúpele Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ročne využijú služby slovenských kúpeľov tisíce pacientov. Pri kúpeľnej liečbe A, do ktorej spadajú vážne diagnózy a stavy po niektorých operáciách a úrazoch, poisťovne uhrádzajú zdravotnú starostlivosť, ubytovanie a aj stravu v kúpeľoch. Kúpeľná liečba B sa týka menej vážnych diagnóz a niektorých chronických ochorení. V tomto prípade poisťovne pacientom uhrádzajú len zdravotnú starostlivosť v kúpeľoch.

Aké choroby sa najviac liečia v kúpeloch

V minulom roku absolvovalo kúpeľnú liečbu kategórie A 24 855 poistencov štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Ako priblížila Ivana Linetová z oddelenia komunikácie poisťovne, v porovnaní s rokom 2022 tento počet stúpol o 1 700 poistencov. Nárast evidovali aj obe súkromné zdravotné poisťovne. V prípade Zdravotnej poisťovne Dôvera, sa počet poistencov absolvujúcich kúpeľnú starostlivosť v kategórii A zvýšil z 12 800 v roku 2022 na vlaňajších 13 400. Union podľa hovorkyne Kristíny Baluchovej evidoval rast o 11 %, z 2 807 na 3 168 poistencov.

Čo sa týka prevládajúcich diagnóz, v štátnej poisťovni absolvovalo najviac poistencov kúpeľnú liečbu v súvislosti s diagnózou bronchiálna astma, ktorú nasledovali diagnózy spojené s výmenou bedrového, respektíve kolenného kĺbu. V Dôvere boli na prvom mieste diagnózy v rámci pohybového systému, v Unione podobne ako vo VšZP opäť bronchiálna astma. Čo sa týka obľúbenosti jednotlivých kúpeľov, najväčší záujem mali poistenci o Bardejovské kúpele. Na popredné priečky sa dostali aj Slovenské liečebné kúpele Piešťany, Kúpele Trenčianske Teplice či Kúpele Bojnice.

Kto rozhoduje

O vhodnosti kúpeľov pre pacienta rozhoduje vždy jeho ošetrujúci lekár. Ak ich považuje za potrebné, zašle do zdravotnej poisťovne kúpeľný návrh. Ten potom poisťovňa schvaľuje. „VšZP schvaľuje kúpeľnú starostlivosť podľa zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Ak je Návrh/e-Žiadosť o kúpeľnú liečbu kompletná, posúdi ju spravidla do 30 dní od jej doručenia. O výsledku VšZP informuje poistenca písomne. Pri elektronických žiadostiach je to lehota 1–2 dni, ak je e-Žiadosť na schválenie kompletná, bez nutnosti doplnenia. Poistencovi na 2.-3. deň expedujeme poštovú zásielku s prílohami," priblížila proces v štátnej poisťovni Linetová.

Súkromná poisťovňa Dôvera spracováva podľa jej PR špecialistu Mateja Štepianskeho návrh podaný papierovou formou do desiatich pracovných dní od doručenia, návrh podaný softvérom do piatich pracovných dní. „V prípade, že lekár vyplní kúpeľný návrh cez aplikáciu Dôvera lekárom, návrh je schválený do 24 hodín," zdôraznil. V Unione trvá schvaľovanie aktuálne spravidla 30 kalendárnych dní. Čo sa týka „čakačiek“ v jednotlivých kúpeľných zariadeniach, VšZP neeviduje čakacie lehoty, podľa Dôvery sú veľmi individuálne, záleží od indikačnej skupiny ale aj od sezóny, najžiadanejšie termíny sú v lete.

Samotné poisťovne by v rámci celého systému fungovania kúpeľnej starostlivosti privítali aj určité zmeny. „Z pohľadu VšZP by sme ako krok vpred v tejto oblasti vnímali aktualizovanie Indikačného zoznamu na kúpeľnú starostlivosť a tiež v budúcnosti aj prehodnotenie Indikačných skupín týkajúcich sa Covidu-19," načrtla Linetová. V podobnom duchu sa niesla aj odpoveď zo strany najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne. Ich výzvy však nateraz vypočuté nebudú. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž pre agentúru SITA potvrdilo, že v blízkej budúcnosti neplánuje zmeny Indikačného zoznamu pre kúpeľnú starostlivosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #kúpeľná liečba #nárok na kúpele