Rezort práce spúšťa projekt za 13 miliónov eur, pomôže ním tisíckam ľudí. Ste medzi nimi?

Zamestnávateľom bude preplácaný vopred príspevok až 90 % celkovej ceny práce, maximálne do výšky 1 318,50 eur počas šiestich mesiacov.

26.03.2024 13:26
robotník, zamestnanec, drevo Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Projekt právo na prvé zamestnanie má pomôcť mladým ľuďom do 30 rokov sa zamestnať. Rezort práce bude motivovať zamestnávateľov zamestnávať mladých ľudí, ktorí sú evidovaný minimálne dva mesiace na úrade práce a nemali dlhší pracovný pomer ako šesť mesiacov a zároveň akurát ukončili strednú alebo vysokú školu.

„Princípom je, aby sme zamestnávateľom poskytli atraktívny príspevok, budeme im preplácať až 90 % celkovej ceny práce, maximálne do výšky 1 318,50 eur počas šiestich mesiacov. Čo je 70 % z celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy v národnom hospodárstve,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Podmienkou zároveň bude, že zamestnávateľ musí mladých ľudí udržať v práci ďalších šesť mesiacov. Zamestnávateľ dostane tento príspevok vopred. Tento projekt môžu využiť aj ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí na Slovensku ešte nepracovali, bez ohľadu na vek.

Ide o pilotný projekt, na ktorý rezort práce vyčlenil 13 mil. eur. Ak bude o projekt väčší záujem, minister prisľúbil, že objem prostriedkov naň navýši. Právo na prvé zamestnanie bude rezort vyhodnocovať na konci roka. „Ak sa osvedčí budeme v ňom pokračovať a možno ho zakotvíme aj v zákone,“ dodal E. Tomáš. Zamestnávatelia budú môcť žiadať o príspevky od 10 apríla, s tým, že prví mladí ľudia budú môcť byť podľa tohto projektu zamestnaní od mája tohto roka.

Okrem toho rezort práce poskytne mladým v rámci programu motivuj sa k zamestnaniu príplatok k mzde za tri mesiace, počas ktorých bude zamestnaný, vo výške 150 eur mesačne. Počas ďalších troch mesiacov dostane mesačne 75 eur k mzde. Rezort práce tak chce mladých motivovať k udržaniu si práce. Ďalší projekt je určený pre tzv. mladých dospelých, teda pre dospelých klientov centier pre deti a rodiny. „Týmto preplatíme kurz na vodičský preukaz skupiny B, ale aj vyššie skupiny, pretože sa ľahšie uplatnia na pracovnom trhu,“ dodal Tomáš.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávateľ #zamestnanie #prvé zamestnanie