Potrebujete potvrdenie o práceneschopnosti? Od zajtra vám musí lekár vystaviť PN v elektronickej podobe

Od 1. júna tohto roka je každý lekár pacientovi povinný vystaviť potvrdenie v elektronickej podobe. Administratívnu záťaž za pacienta vybavia príslušné inštitúcie.

31.05.2023 11:09
doktorka, pacientka, rozhovor, pracujúci penzisti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci so Sociálnou poisťovňou a Národným centrom zdravotníckych informácií naďalej evidujú narastajúci počet všeobecných lekárov, gynekológov a lekárov zdravotníckych zariadení, ktorí sa do systému elektronických PN zapájajú. Od 1. januára budúceho roka navyše v systéme pribudnú aj lekári-špecialisti. Ministerstvo zdravotníctva o tom informovalo v tlačovej správe.

Duálne obdobie vystavovania papierových a elektronických Potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti sa končí k 31.máju tohto roka. Viac ako 98 percent lekárov je technicky pripravených vystaviť ePN. Zdravotnícky pracovník je tak povinný používať elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka a technické zariadenia slúžiace na autentizáciu v systéme.

Slovenská lekárska komora (SLK) verí, že zavedenie povinnej elektronickej PN od 1. júna bude znamenať pre lekárov, ako aj pre pacientov, významné pozitíva. „Zavedenie elektronickej PN vítame, ja osobne ju používam už takmer rok, uľahčuje mi to prácu a výrazne šetrí čas,“ hovorí člen Prezídia SLK a prezident Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov Peter Makara. Zavedenie povinných elektronických PN sa zatiaľ týka všeobecných lekárov, gynekológov, kúpeľných zariadení a nemocníc. Pred možnými finančnými postihmi pri uplatňovaní ePN vyplývajúcimi z legislatívy SLK uprednostňuje informačnú kampaň s vysvetlením pozitív pre lekárov aj pacientov a rýchle a efektívne odstránenie zistených prekážok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pacient #potvrdenie #PN