O úľavy sa bude žiadať na spoločnom daňovom priznaní

Od decembra platí novela zákona o miestnych daniach, ktorá zaviedla podávanie spoločného daňového priznania k dani z nehnuteľnosti, za psa, za predajné automaty a za nevýherné hracie prístroje.

03.01.2013 06:30
dane, daňové priznanie, tlačivo, tlačivá Foto:
Ilustračné foto.
debata

Začnú sa podávať v januári a urobiť tak budú musieť všetci, ktorí v minulom roku nadobudli nehnuteľnosť, ale aj tí, ktorí ju predali alebo darovali. Toto spoločné priznanie budú podávať aj tí, ktorí chcú požiadať o zníženie alebo odpustenie dane z nehnuteľnosti alebo za psa.

Pokiaľ ide o výpočet výšky dane, urobí to pracovníčka obecného alebo mestského úradu. Priznanie sa bude podávať vždy na tom úrade, ktorý spravuje katastrálne územie, na ktorom sa nehnuteľnosť nachádza. Mestá a obce na budúci rok vyrubia daň jedným spoločným rozhodnutím podľa stavu k 1. januáru 2013, môžu v ňom rozhodnúť aj o splátkach dane v lehotách, ktoré daňovníkom určia.

Tento rok bude o niečo zložitejšie platenie dane. Každý si bude musieť dávať pozor pri vyplnení poukážky alebo príkazu na úhradu na to, aby správne vyplnil variabilný a aj špecifický symbol.

„Daňovník bude povinný označiť platbu dane spôsobom určeným v rozhodnutí,“ upozorňuje Viera Dudíková, vedúca oddelenia daní a poplatkov Mestského úradu v Banskej Bystrici. „Ak tak neurobí, budeme môcť neoznačenú platbu použiť na úhradu exekučných nákladov a hotových výdavkov, ktoré vzniknú pri vymáhaní zle uhradenej platby, ale aj na úhradu iného nedoplatku, ktorý má občan aj na iných daniach s najstarším dátumom splatnosti v čase prijatia platby.“

Od januára platia vyššiu sadzbu majitelia, ktorí byt v minulom roku využívali na iný účel ako na bývanie. „Taký byt sa považuje za nebytový priestor a bude sa zdaňovať sadzbou dane určenou pre nebytový priestor,“ vraví Dudíková.

Podľa novely zákona je od poplatku za odpad oslobodený ten, kto preukáže, že sa viac ako 90 dní v roku nezdržiaval na území mesta. Pri preukázaní pobytu v zahraničí sa poplatok odpúšťa.

Od januára budúceho môžu obce a mestá vyrubený poplatok znížiť, ak by bol pre obyvateľov neprimerane vysoký a pre firmy likvidačný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba