Úľavy na dani z nehnuteľností v krajských mestách

O koľko menej zaplatia penzisti a ťažko zdravotne postihnutí?

09.01.2013 06:30
dôchodok, dôchodca, penzia, penzista, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bratislava

  • Samospráva poskytuje 50-percentnú úľavu na dani majiteľom bytov a rodinných domov nad 70 rokov, ale aj držiteľom preukazu ŤZP, len ak slúžia na ich trvalé bývanie, ale aj nižšiu daň z pozemkov o polovicu občanom starším ako 70 rokov, ak tieto slúžia na ich potrebu. Na garáže majú nárok na polovičnú zľavu na dani občania s ŤZP, ale len ak garáž slúži pre auto používané na ich dopravu.

Nitra

  • poskytne 50 % zníženie dane z pozemkov, ktorých vlastníkmi sú osamelo žijúci občania starší ako 70 rokov, ak tieto pozemky slúžia na ich osobnú potrebu; 50 % zníženie dane zo stavieb na bývanie a z bytov vo vlastníctve osamelo žijúcich občanov starších ako 70 rokov alebo občanov s ŤZP, prevažne alebo úplne bezvládnych občanov, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie; o 50 percent nižšiu daň za garáže vo vlastníctve osamelo žijúcich občanov nad 70 rokov, alebo občanov s ŤZP alebo ŤZP-S, len ak slúžia pre auto používané na ich dopravu.

Žilina

  • O 60-percentnú zľavu za domy a byty môžu požiadať držitelia preukazu občana s ŤZP a ŤZP-S, tiež prevažne alebo úplne bezvládni ľudia – len ak sú v ich vlastníctve a slúžia na ich trvalé bývanie.

Košice

  • O 30 % menej zaplatia majitelia pozemkov starší ako 70 rokov, za stavby na bývanie a byty, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie. Daň za byt a dom je o polovicu nižšia, ak sú vo vlastníctve držiteľov preukazu ŤZP a ŤZP-S, ako aj prevažne alebo úplne bezvládnych občanov, pod podmienkou, že slúžia na ich trvalé bývanie. Úľavy na garáže sa neposkytujú.

Trenčín

  • O polovicu nižšiu daň za byty platia ich vlastníci starší ako 70 rokov, držitelia preukazu ŤZP a ŤZP-S, ako aj prevažne alebo úplne bezvládni občania, len ak slúžia na ich trvalé bývanie. O polovicu menej zaplatia vlastníci garáží nad 70 rokov, držitelia preukazu ŤZP alebo ŤZP-S.

Banská Bystrica

  • Majitelia bytov a rodinných domov, ktorí k 1. 1. tohto roku dovŕšili 62 rokov, si môžu požiadať o úľavu, ak nehnuteľnosť používajú na trvalé bývanie.

Trnava

  • Poskytuje 50-percentné zníženie dane z pozemkov (okrem stavebných), ktorých vlastníkmi sú občania starší ako 62 rokov a občania v hmotnej núdzi, ak slúžia výhradne na ich osobnú potrebu; o 50 % menej zaplatia za domy a byty občania starší ako 62 rokov, v hmotnej núdzi, len ak slúžia na ich trvalé bývanie; o 50 % pri garážach vo vlastníctve starších ako 62 rokov; ak niekto vlastní viac garáží alebo nebytových priestorov slúžiacich ako garáž, zníženie sa vzťahuje iba na jednu. O 75 % pri stavbách na bývanie a bytoch, ktorých vlastníkmi sú občania s ŤZP, ako aj prevažne alebo úplne bezvládni, len ak slúžia na ich trvalé bývanie. O 75 % pri garážach, ktoré vlastnia občania ŤZP; zníženie sa vzťahuje iba na jednu garáž.

Prešov

  • Mesto poskytuje zníženie dane o polovicu za pozemky vo vlastníctve občanov v hmotnej núdzi, starších ako 70 rokov, ak slúžia výhradne na ich potrebu. O polovicu nižšiu daň za stavby na bývanie a byty vlastníkom, ktorí sú v hmotnej núdzi, starším ako 70 rokov alebo s ŤZP alebo ŤZP-S.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba