Kvalitná pôda je pred výstavbou chránená

Ak by chcel niekto na pôde stavať, potrebuje predložiť na stavebné konanie vyjadrenie pozemkového úradu k vyňatiu ornej pôdy z pôdneho fondu.

15.01.2013 12:06
pole, pozemok, roľa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pre vyňatie je tiež rozhodujúce, či ide o pozemok v intraviláne, teda v zastavanom území obce, alebo mimo obce, teda v extraviláne. Informácia o tom je uvedená aj v liste vlastníctva v časti o umiestnení pozemku.

Odvody sa platia len za najkvalitnejšiu pôdu v bonitnej triede 1 až 4, ktorá je v Trnavskom, Nitrianskom a Košickom kraji. Platí sa 15, 12, 9 a 6 eur, a to za každý štvorcový meter odňatý na výstavbu. Ostatné bonitné triedy, 5 až 9, sa zaberajú bez odvodu. Aj v takých prípadoch treba však na príslušnom obvodnom pozemkovom úrade žiadosť podať.

Bezproblémové je vyňatie len tej pôdy, ktorá je v zastavaných častiach obcí a miest a ak pozemok odňatý z pôdneho fondu nie je väčší ako 500 štvorcových metrov. Proces prebieha jednoducho, cena za pozemok je takto nižšia, ako aj dane, ktoré za pozemky vyberajú obce a mestá. Za stavebné sa totiž platia niekoľko násobne vyššie, ako za pôdu a po kolaudácii stavby sa platia dane za zastavané plochy a nádvoria, ktoré majú tiež daň vyššiu, ako orná pôda. V takých prípadoch na vynímanú pôdu netreba robiť žiadny geometrický plán, ktorý je, naopak, potrebný pri vynímaní pôdy na stavebné účely mimo zastavaných území obcí a miest.

V žiadosti na obvodný pozemkový úrad, pod ktorý katastrálne územie patrí, stačí uviesť, že z celkovej výmery parcely žiadate vyňať 500 štvorcových metrov. Tlačivo dostanete na tomto úrade, treba 3-eurový kolok, priložiť kópiu listu vlastníctva, originál kópie z katastrálnej mapy a osadenie stavby na pozemku. Na vybavenie žiadosti ma úrad 30 dní.

Ak by chcel niekto pôdu kúpiť s tým, že bude stavať, vhodné je zamerať sa na menej kvalitné pozemky, zaradené do bonitnej triedy 5 až 9 a predtým sa zaujímať o územný plán konkrétnej lokality.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba