Ako sa zdaňujú rodinné domy, chaty, garáže a ostatné budovy

Daň sa určí tak, že sa výmera vynásobí príslušnou sadzbou (berie sa do úvahy pôdorys na úrovni najrozsiahlejšej nadzemnej časti stavby, nezapočítava sa prečnievajúca časť strechy). Pri viacpodlažných stavbách sa príplatok vynásobí počtom podlaží a pripočíta sa k sadzbe a potom vynásobí plochou pôdorysu stavby vo štvorcových metroch.

15.01.2013 14:46
hypotéka, stavebné, sporenie, úver, daň,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Stavby sa členia na:

A – stavby na bývanie (rodinné domy) a drobné doplnkové stavby
B – na pôdohospodársku produkciu, skleníky, pre vodné hospodárstvo, na sklady vlastnej pôdohospodárskej produkcie vrátane stavieb na vlastnú administratívu
C – stavby rekreačných a záhradkárskych chát a domčekov na individuálnu rekreáciu
D – samostatne stojace garáže a samostatné stavby hromadných garáží a stavby určené alebo používané na tieto účely, postavené mimo bytových domov
E – priemyselné, stavby slúžiace energetike, stavebníctvu, na skladovanie vlastnej produkcie vrátane stavieb na vlastnú administratívu
F – stavby na ostatné podnikanie a na zárobkovú činnosť, skladovanie a administratívu súvisiacu s ostatným podnikaním a so zárobkovou činnosťou
G – ostatné

Daň sa vzťahuje len na tie stavby, ktoré sú spojené so zemou pevným základom a majú jedno alebo viac nadzemných alebo podzemných podlaží.

Stavba sa zvykne používať na viaceré účely (napríklad v rodinnom dome je byt aj predajňa), na ktoré sú určené rôzne sadzby dane a aj iný príplatok za podlažie. Daň sa v takom prípade určí osobitne z plochy používanej na bývanie a osobitne z plochy používanej na podnikanie.

Daň zo stavieb sa neplatí za byty alebo nebytové priestory, tie sa zdaňujú daňou z bytov, a ani priehrady, vodovody, kanalizáciu, zariadenia na ochranu pred povodňami a rozvody tepelnej energie.

Pre zaradenie stavby je rozhodujúce, na aký účel sa využívala k 1. januáru tohto roka.

Ročná sadzba dane je 0,033 eura za každý aj začatý štvorcový meter zastavanej plochy. Obce a mestá ju môžu znížiť, ale aj zvýšiť. Môžu tak urobiť v časti obce alebo v jednotlivom katastrálnom území ustanoviť aj rôzne ročné sadzby, dokonca pre jednotlivé druhy stavieb. Nesmie však presiahnuť 10-násobok najnižšej ročnej sadzby. Ak je najvyššia sadzba dane zo stavieb väčšia ako 10-násobok, keďže do 30. novembra minulého roku mohla prekročiť až 40-násobok najnižšej sadzby, obec (mesto) pri každej ďalšej zmene v nasledujúcich rokoch zníži tento násobok; ak tak neurobí, uplatní sa sadzba dane 0,033 eura.

Obce a mestá nariadením určujú aj príplatok za podlažie – najviac však 0,33 eura za každé ďalšie okrem prvého nadzemného podlažia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba