Ako sa zdaňujú záhrady, lesy a orná pôda

Daň z pozemkov sa vypočíta tak, že plocha vo štvorcových metroch sa vynásobí hodnotou za štvorcový meter a výsledok sa vynásobí sadzbou dane, ktorú určila obec (mesto). Zdaňuje sa výmera, druh a lokalizácia tak, ako je zapísaná na liste vlastníctva v katastri nehnuteľností; neberie sa do úvahy skutočné užívanie pozemku.

17.01.2013 10:18
les, urbár, urbariát, drevo, park, stromy, strom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pozemky sa podľa zápisu v katastri členia na:

A – ornú pôdu, vinice, chmeľnice, ovocné sady,
B – trvalé trávnaté porasty,
C – záhrady,
D – lesné pozemky, na ktorých sú hospodárske lesy,
E – rybníky s chovom rýb a ostatné hospodársky využívané vodné plochy,
F – zastavané plochy a nádvoria,
G – stavebné pozemky.

  • Pri zaradení pozemku do príslušnej skupiny sa vychádza zo zápisu v katastri k 1. januáru tohto roka.
  • Zastavané pozemky sa zdaňujú buď sadzbou dane zo stavieb, alebo dane z bytov (ak sú zastavané bytovkou).
  • Za stavebné pozemky sa platí obyčajne viac, sadzba je síce určená zákonom*, obec ju však mohla zvýšiť alebo znížiť. Do úvahy sa bude brať výmera parciel, ktorých parcelné čísla sú v právoplatnom stavebnom povolení. Sadzbou pre stavebné pozemky sa pozemok zdaňuje až do právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia na stavbu. Ako stavebný sa nezdaňuje pozemok, ktorý je v právoplatnom stavebnom povolení na zmenu stavby, najmä ak ide o prístavbu, nadstavbu a stavebnú úpravu.
  • Ak niekto vlani nadobudol viac parciel v jednej obci (pôdu, lesný pozemok) – bude ich musieť rozpísať v priznaní v osobitnej prílohe na to určenej, a to podľa druhu tak, ako je vyznačený v katastri.
  • Dani z pozemkov nepodliehajú porasty ani pozemky a ich časti, na ktorých sú pozemné komunikácie s výnimkou verejných účelových komunikácií, celoštátne a regionálne železničné dráhy, pozemky pod bytmi – tie sa zdaňujú daňou z bytov; pozemky pod garážami, prevádzkami – tie sa zdaňujú daňou z nebytových priestorov. Daň sa nevyrubuje z pozemkov, na ktorých sú priehrady, vodovod, kanalizácia, protipovodňové zariadenia a rozvody tepla.
  • Priznanie treba podať na tom obecnom alebo mestskom úrade, na území ktorých sa pozemky nachádzajú.
  • Ako lesný sa zdaňuje taký pozemok, ktorý je zahrnutý do programu starostlivosti o lesy.
  • Ako ostatné hospodársky využívané vodné plochy sa zdaňujú tie, ktoré sa využívajú najmä na produkciu vodných živočíchov, chov hydiny alebo iných živočíchov, na produkciu rastlinných alebo iných produktov.
  • Časti plôch a nádvorí, na ktorých stoja prístrešky (nie sú spojené so zemou pevnými základmi) a podľa stavebného zákona sa preto nepovažujú za stavby, sa zdaňujú ako záhrady, príslušnou sadzbou.
  • Výška dane z pozemkov závisí od druhu pozemku, jeho hodnoty (pôda, lúky, záhrady, zastavané plochy a nádvoria, ako aj stavebné pozemky majú hodnoty určené v prílohách zákona, pri lesoch a vodných plochách sa určuje podľa cenového predpisu). Závisí tiež od lokality, plochy vo štvorcových metroch a sadzby za jeden štvorcový meter v obci alebo v meste, kde sa nachádza.
  • V obciach, kde je v prílohe k zákonu hodnota pôdy a trvalých trávnatých porastov nulová, môže ju obec alebo mesto určiť vo svojom všeobecne záväznom nariadení, nesmie však prekročiť polovičnú hodnotu platnú pre okres, do ktorého patrí katastrálne územie. Prednosť má, len ak daňovník nepreukáže znaleckým posudkom nižšiu hodnotu (napríklad ide o zamorený alebo inak znehodnotený pozemok).
  • Ročná sadzba dane z pozemkov je 0,25 %. Obce a mestá ju mohli nariadením znížiť, ale aj zvýšiť. Môžu tak urobiť v časti obce, alebo v jednotlivom katastrálnom území ustanoviť aj rôzne ročné sadzby dokonca pre jednotlivé skupiny pozemkov. Nesmie však presiahnuť 5-násobok najnižšej ročnej sadzby dane z pozemkov v obci a z pozemkov spojených so stavbou jadrového zariadenia, nesmie presiahnuť 100-násobok najnižšej ročnej sadzby dane z pozemkov v obci. Ak presiahne, platí 0,25 % daň.

Aké hodnoty majú pozemky

Obec s počtom obyvateľov k 1. januáru 2012 Záhrady, zastavané plochy a nádvoria, ostatné plochy (v eurách/m2) Stavebné pozemky (v eurách/m2)
do 1 000 obyvateľov 1,32 13,27
od 1 001 do 6 000 obyvateľov 1,85 18,58
od 6 001 do 10 000 obyvateľov 2,12 21,24
od 10 001 do 25 000 obyvateľov 2,65 26,55
nad 25 000 obyvateľov 3,31 33,19
v okresných mestách 4,64 46,47
v krajských mestách 5,31 53,11
Bratislava 5,97 59,74

© Autorské práva vyhradené

debata chyba