Kto podáva priznanie do konca januára

Priznania sa podávajú do konca januára na obecných a mestských úradoch na nových tlačivách, spoločných pre daň z nehnuteľností, za psa, za predajné automaty a nevýherné hracie prístroje.

18.01.2013 10:35
hypotéka, stavebné, sporenie, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Priznanie k dani z nehnuteľností podáva každý, kto vlani nadobudol nehnuteľnosť alebo ju už nevlastní. Podávať bude už len čiastočné daňové priznanie za tú nehnuteľnosť, ktorej sa zmena týka.
  • Ak vlastník nehnuteľnosť vlani predal alebo daroval, povinný bude on aj nový majiteľ v januári podať priznanie, len ak vklad do katastra bol povolený do konca minulého roka (najneskôr k 1. 1. tohto roka). To isté platí aj o darovaní medzi rodičmi a deťmi, príbuznými, ale aj cudzími.
  • Ak vlastník nehnuteľnosti vlani zomrel a dedičské konanie sa skončilo, daňové priznanie bude podávať dedič alebo podľa dohody jeden z nich. Ak sa nedohodnú, určí ho obec.

Kto bude platiť daň

  • Za byty a nebytové priestory ich vlastníci.
  • Za pôdu ten, kto ju dostal na obhospodarovanie ako náhradný pozemok až do vykonania pozemkových úprav; družstvo, roľník či agrofirma, len ak nájomný vzťah k pozemku trvá alebo má trvať najmenej päť rokov a ako nájomca je zapísaný aj v katastri; ten, kto má v nájme pozemky spravované Slovenským pozemkovým fondom; ten, kto má v nájme náhradné pozemky. Inak daň bude platiť ten, kto pôdu skutočne užíva.
  • Za stavby vlastník; správca – za stavby vo vlastníctve štátu, obce alebo vyššieho územného celku; nájomca za stavby, ktoré si prenajal od Slovenského pozemkového fondu. Ak sa takto daňovník určiť nedá, tak ten, kto stavbu skutočne užíva. Obec (mesto) daň vyrubí, aj keď daňovník priestory nevyužíva – sú prázdne.

Dokedy sa platí daň

  • Do 15 dní od doručenia platobného výmeru. V rozhodnutí môžu obce a mestá určiť aj splátky dane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba