Urbárnici budú môcť predávať podiely bez obmedzení len medzi sebou

Majitelia lesných pozemkov a pôdy, ktorí vlastnia spoločnú nehnuteľnosť si budú môcť medzi sebou predávať podiely na spoločných pozemkoch bez obmedzení.

08.02.2013 10:30
les, drevo, strom, stromy, urbár, urbariát Foto:
Ilustračné foto.
debata

Záujemcom zvonku v tom bude aj naďalej brániť právo ostatných členov spoločenstva na prednostné odkúpenie podielov. Počíta s tým nový zákon o pozemkových spoločenstvách, ktorý už prerokúva parlament.

„Podľa návrhu zákona na podiely spoločnej nehnuteľnosti by malo aj naďalej zostať predkupné právo ostatných členov spoločenstva,“ vraví Juraj Vanko, predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska. „Inak by to malo byť pri predaji podielu vnútri spoločenstva, medzi spoluvlastníkmi spoločnej nehnuteľnosti, keď sa už pri predaji podielu nebude vyžadovať súhlas všetkých. Postačí o tom informovať štatutárny orgán spoločenstva a následne valné zhromaždenie.“

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako sú chránené lesné pozemky.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Urbárnici môžu aj naďalej bez obmedzení darovať alebo predať spoluvlastnícke podiely blízkym príbuzným. V týchto prípadoch ho nemusia vôbec ponúknuť na odkúpenie ostatným podielnikom.

Mnohé spoločenstvá vystupujú navonok ako spoločenstvá s právnou subjektivitou, pritom ju však nemajú. Boli totiž založené buď podľa zákona o združovaní, alebo počtom hlasov vlastníkov, ktorých výmera pozemkov nedosahuje dve tretiny z celkovej výmery spoločne obhospodarovanej plochy. Nový zákon počíta už len so spoločenstvami s právnou subjektivitou práve preto, aby mohli ďalej podnikať. Rozhodnúť o tom budú môcť v určitej lehote vlastníci, ktorí majú na výmere spoločnej nehnuteľnosti už len väčšinový podiel.

Takto sa budú môcť združovať aj ostatní vlastníci pozemkov – teda nielen členovia klasických urbariátov a komposesorátov s nedeliteľnou spoločnou nehnuteľnosťou, ale aj vlastníci lesnej aj poľnohospodárskej pôdy, ak sa rozhodnú viacerí spoločne hospodáriť alebo prenajímať svoju pôdu alebo lesné pozemky. Stanú sa tak konkurenciou družstvám, agrofirmám a lesným podnikom.

„Povinnosť registrácie bola aj doteraz, je však otázne, či tu bola snaha riešiť prípady, keď sa spoločenstvo nezaregistrovalo,“ poznamenáva Vanko. „Nový zákon teraz dáva lesným úradom väčšie právomoci pri ukladaní sankcií za nerešpektovanie zákona.“ Pohybujú sa od sto do tritisíc eur. Hroziť by mali za to, že spoločenstvá lesným úradom nebudú ohlasovať zmeny zapisovaných údajov, ak nepodajú návrh na zápis, keď sa zrušia alebo nebudú viesť zoznamy svojich členov. Pokuty budú hroziť aj členom, ak zmeny nenahlásia spoločenstvu.

Predložený zákon počíta aj s novými podmienkami, za akých možno rozdeliť spoločnú nehnuteľnosť. Bude to možné len v prípadoch stanovených zákonom, a to, ak sa mení alebo zmenil charakter oddeleného pozemku. Podmienkou je však súhlas valného zhromaždenia.

„K novým pozemkom sa uzavrie jedna zmluva so všetkými spoluvlastníkmi alebo jednotlivo s každým z nich. Aj naďalej to však bude možné len v procese pozemkových úprav, ak sa budú vykonávať v danom katastrálnom území,“ vraví Vanko.

Zákon aj naďalej chráni podiely vlastníkov, ktorí sa k nim doteraz neprihlásili. „Nie je ani nebude možné previesť ich ani na členov spoločenstva, bude ich aj naďalej spravovať Slovenský pozemkový fond.“ Aj tieto podiely sa však budú dať vyčleniť len v rámci pozemkových úprav, ak sa v katastri budú robiť.

Odchylne od Občianskeho zákonníka by sa mali podpisovať zmluvy. Teraz sa vyžaduje, aby podpisy všetkých účastníkov boli na jednej listine. „Táto požiadavka je v prípade rádovo stovák až tisícov spoluvlastníkov nedosiahnuteľná, najmä vzhľadom na dĺžku doby, počas ktorej všetci spoluvlastníci zmluvu podpisujú a počas ktorej mnohí z nich zomrú, čo ešte viac predlžuje dobu podpisovania zmluvy,“ zdôvodňuje zákon rezort pôdohospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba