Dedičia o svoje cenné papiere prišli, ak sa o ne nezaujímali

Mnohí majitelia družstevných podielnických listov sa chcú vyhnúť každoročnému poplatku v Centrálnom depozitári cenných papierov za vedenie účtu. Preto ich predávajú mimo poľnohospodárskych družstiev a bezodplatne ich môžu previesť aj na Fond národného majetku. Družstvá v snahe zabrániť tomu, aby sa podielnické listy dostávali mimo družstva, začali ich masovo premieňať zo zaknihovanej podoby na listinnú. Vďaka tomu ich môžu neskôr umoriť, alebo si ich môžu odkúpiť členovia družstva.

26.11.2012 15:03
RMS, akcie, bezcenné, FNM, Fond národného majetku Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Proces premeny sa uskutočňuje tak, že zaknihované cenné papiere sú z účtov majiteľov vymazané a namiesto nich družstvá vydajú cenné papiere v listinnej podobe, podobne ako sa vydávajú listinné akcie pri premene zo zaknihovanej podoby,“ povedala Elena Osuská, predsedníčka predstavenstva a generálna riaditeľka RM-S Market.

Družstvá potom musia majiteľov vyzvať, aby si ich vyzdvihli. „Lehota by mala byť primeraná, aby si majiteľ mohol družstevný podielnický list vyzdvihnúť. Spravidla to býva 30 dní a určuje si ju družstvo ako emitent,“ vraví Osuská.

Ak si majiteľ cenný papier nevyzdvihne v stanovenej lehote, družstvo je povinné odoslať mu výzvu na vyzdvihnutie podielnického listu v dodatočnej lehote. Výzvu zasiela doporučeným listom s upozornením, že ak si ho majiteľ nevyzdvihne, bude vyhlásený za neplatný.

V prípade, že ani druhý termín majiteľ nevyužije, družstvo vyhlási jeho cenné papiere za neplatné. Namiesto nich vydá nové a tie môže ďalej predávať záujemcom. Výťažok z predaja po odpočítaní nákladov spojených s vyhlásením pôvodných podielnických listov za neplatné a predajom nových musí družstvo zaslať pôvodnému majiteľovi. Ak si peniaze nevyzdvihne, družstvo ich uloží do úschovy.

Takto je možné, že dedičia prídu o družstevné podielnické listy. „Mohlo sa tiež stať, že majiteľ si podielnické listy prevzal, ale dedičia o tom nič nevedia,“ vraví ďalej Osuská. Chybou podľa nej je, že neexistuje centrálna evidencia majiteľov listinných družstevných podielnických listov a takto notár pri dedičských konaniach nemá ani ako zistiť, či ich zosnulá osoba, po ktorej prejednával dedičstvo, vlastnila. Dedičom v takých prípadoch odporúča, aby sa obrátili priamo na družstvo.

„Iná situácia je pri zaknihovaných podielnických listoch, ktoré vedie na účtoch majiteľov Centrálny depozitár cenných papierov alebo jeho členovia. Ak notár, ktorý dedičstvo prejednáva, požiada o výpis Centrálny depozitár cenných papierov, ten mu informáciu o tom, či zomrelý mal cenné papiere nielen v evidencii centrálneho depozitára, ale aj v evidencii jeho členov, poskytne.“

To, či zomrelý má zriadený účet v evidencii centrálneho depozitára a či sú na ňom evidované nejaké cenné papiere, si pozostalí môžu overiť aj na webovej stránke Centrálneho depozitára cenných papierov (na www.cdcp.sk/…NM/index.php). Nedozvedia sa však, či ide o družstevné podielnické listy, alebo iné cenné papiere. Nezistia ani, či zomrelý mal evidovaný účet u niektorého z členov centrálneho depozitára.

„Majitelia môžu podielnické listy naďalej darovať Fondu, ale skupujú ich aj investori. Môžu ponúknuť ich odkúpenie družstvu alebo požiadať družstvo o premenu na členský vklad. V týchto prípadoch sa družstevné podielnické listy považujú za zrušené,“ vraví Osuská. „Ak družstvá majú záujem s odkúpenými cennými papiermi ďalej nakladať, mali by prostredníctvom svojich stavovských komôr iniciovať zmenu zákona a docieliť, aby ich aj ony mohli predávať.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba