Chcem odkúpiť podiel na pôde

Mám záujem o kúpu podielu pozemku, ktorý majú v podielovom vlastníctve viacerí majitelia, časť je uvedená na liste vlastníctva, časť v pozemkovej knihe. Jeden majiteľ je ochotný svoj podiel predať.

27.11.2012 09:31
farmár, pôda, pozemok, krava, kravy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako správne postupovať pri kúpe tohto podielu? Vzhľadom na predkupné právo ostatných majiteľov som si vedomý, že potrebujem ku kúpe od predávajúceho súhlas ostatných majiteľov. Súhlas má byť vyhotovený vo forme vyhlásenia s overeným podpisom ostatných majiteľov? ´ Niektorí majitelia uvedení v pozemkovej knihe sú už mŕtvi, treba hľadať dedičov? Čo v prípade, keď títo dediči nebudú mať podiel majetkovo vysporiadaný? Vzťahuje sa predkupné právo a tým aj povinnosť súhlasu s predajom aj na tieto prípady? Čitateľ z Košíc

Odpoveď:

Ide o otázky, ktoré je schopný za vás vyriešiť advokát. Súhlas s predajom podielov ostatných spolumajiteľov je v záujme právnej istoty dobre urobiť v písomnej forme s overenými podpismi spolumajiteľov. V prípade, že niektorí zo spolumajiteľov sú nebohí, treba vyhľadať ich dedičov a dohodnúť sa s nimi.

V prípade, že pri prejednávaní pozostalosti neboli predmetné podiely predmetom dedenia, a to z akéhokoľvek dôvodu, je potrebné, aby prebehlo dedičské konanie, predmetom ktorého bude tzv. novoobjavené dedičstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba