Každé vydedenie treba podrobne zdôvodniť

O vydedení svojho vnuka po dcére, ktorá už nežije, uvažujú naši čitatelia z Levíc.

14.12.2012 10:02
právnik, notár, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Vnuka sme vychovávali od deviatich rokov, súd nám ho dal do pestúnskej opatery, keďže otec o neho nemal záujem,“ napísali. Vnuk ich však často terorizuje, v domácnosti nepomáha, strácali sa im dokonca peniaze. Zobrali mu kľúče od bytu, zdržiavať sa u nich doma môže len v ich prítomnosti.

Mal problémy aj s exekútorom. Starí rodičia sa obávajú, že by v krátkom čase prišiel o všetko, čo by po nich zdedil. „Dôvody na vydedenie vnuka sú dostatočné,“ domnieva sa notár Peter Danczi. Listinu o vydedení si môžu napísať sami. Bolo by však podľa neho vhodné, aby ju zverili do rúk notára. „Spíše sa vo forme notárskej zápisnice, obsahuje vlastnoručný podpis závetcu a je uložená v úschove u notára, takže sa nestratí. Jej elektronickú podobu notár bezodkladne po spísaní uloží do centrálneho registra závetov, o čom vydá závetcovi potvrdenie.“

Takto vyhotovená má charakter verejnej listiny, a teda má aj zvýšenú mieru právnej ochrany. „Môže byť vyhotovená osobitne pre každého z manželov, spoločná listina o vydedení nie je možná, zákon to nepripúšťa,“ vraví Danczi.

Ak by chcel vnuk listinu spísanú do notárskej zápisnice po ich smrti spochybniť, nebude to jednoduché, keďže na súde by musel dokazovať, že sa správal k starým rodičom slušne. „Dôkazné bremeno na súde bude mať vydedený vnuk, inak, ak by taká listina bola vyhotovená doma, dokazovať, že dôvody vydedenia boli, musia aj ostatní dedičia,“ vraví Danczi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba