Dedičské dohody, ak dedia aj maloleté deti, schvaľuje súd

Dedičia môžu pri prejednaní dedičstva urobiť rôzne rozhodnutia. Majetok po zosnulom si môžu rozdeliť aj inak než podľa zákonných dedičských podielov. Nesmú však odporovať zákonu ani poškodiť záujmy detí.

16.12.2012 06:30
(typo - nepouzivat v orise) Spravodlivosť, súd,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Zákon musí byť dodržaný a deti musia dostať to, čo im patrí, teda aby pri vyporiadaní dedičstva úkon, ktorý robí ich zákonný zástupca, rodič alebo kolízny opatrovník, bol v záujme maloletého,“ hovorí notárka Miriam Imrich Breznoščáková. Nesmú totiž dostať menej, ako je ich zákonný dedičský podiel. Maloleté deti majú nárok na celý dedičský podiel na majetku zahrnutého do dedičstva, ak sú už plnoleté, tak na polovicu zákonného dedičského podielu.

Pozostalí rodičia musia mať potom na každý úkon, ktorý chcú s dedičstvom maloletého podniknúť, súhlas opatrovníckeho súdu. Komplikáciám pri nakladaní s nehnuteľnosťami sa dá vyhnúť tak, že deti z dedičského podielu vyplatia. „Dostanú peňažnú náhradu, ktorá sa uloží na účet dieťaťa a na súde treba potom reálne preukázať, že peniaze na účte sú,“ vraví notár Karol Kovács. „Na bežné nakladanie s peniazmi a aj majetkom maloletého nepotrebuje potom jeho zákonný zástupca privolenie opatrovníckeho súdu, toto sa vyžaduje na úkony, ktoré presahujú rozsah bežného nakladania,“ vraví Kovács.

Vzťahy v rodinách môžu byť natoľko narušené, že na ne v dedičskom konaní môžu doplatiť aj malé deti. V takých situáciách, keď napríklad odmietajú prijať dedičstvo aj za maloleté deti, musí za maloletého dediča rozhodnúť opatrovnícky súd. „Spomeniem prípad, keď zomrela matka, ktorá mala dve dcéry. Jedna z dcér zomrela skôr ako matka a na jej miesto tak ako dedičia nastúpili jej dve už dospelé deti, teda vnuci poručiteľky. Títo dedičstvo odmietli. Jeden z vnukov mal však maloleté dieťa, ktoré, keďže on dedičstvo odmietol, nastúpilo ako dedič na jeho miesto. Otec trval na tom, aby ani jeho dieťa dedičstvo po prastarej mame neprijalo, v jeho mene teda dedičstvo odmietol,“ vraví Kovács.

To je jeden z prípadov, o ktorom musí ešte rozhodnúť opatrovnícky súd. „Úkon rodiča o odmietnutí dedičstva za maloletého dediča podlieha jeho schváleniu. Poručiteľka totiž zanechala majetok značnej hodnoty a aby súd takýto úkon schválil, je potrebné to zdôvodniť. Súd úkon schváli, ak je to v záujme maloletého, ak odmietnutie dedičstva neschváli, bude maloleté dieťa dediť aj proti vôli svojho rodiča,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba