Spoluvlastník svojvoľne odpredal podiel v mojej záhrade

Ako mám postupovať, keď spoluvlastník predal svoj podiel (7/144) z parcely tretej osobe, bez toho, aby ma upozornil na skutočnosť, že ju chce odpredať? Nevyzval ma, či mám o odkúpenie záujem ako majiteľ väčšiny. Ja vlastním podiel 123/144 z danej parcely. Ide o pozemok v mojej záhrade. Rudolf V.

01.10.2012 12:59
záhrada,. záhradky, záhradkári, záhradkár Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak nešlo o prevod na blízku osobu (deti, vnúčatá, pravnúčatá, súrodencov, manžela a iné blízke osoby), porušil vaše zákonné predkupné právo.

Máte tri možnosti. Môžete sa domáhať vyslovenia relatívnej neplatnosti zmluvy o prevode podielu zo spoluvlastníctva na tretiu osobu alebo sa môžete voči nadobúdateľovi (tretej osobe) domáhať, aby vám predaný spoluvlastnícky podiel ponúkol za rovnakých podmienok, za ktorých ich kúpil od povinnej osoby. Ak tak nadobúdateľ dobrovoľne neurobí, môžete sa domáhať na súde vydania rozhodnutia, ktorým sa pri kúpe nahradí prejav vôle nadobúdateľa.

Treťou možnosťou je, že si ponecháte predkupné právo, ktoré však začne pôsobiť až voči ďalšiemu nadobúdateľovi. Iné následky porušenia predkupného práva zákon nepripúšťa a preto zo zákona nemožno vyvodiť ani iný spôsob ochrany oprávneného spoluvlastníka, ktorého predkupné právo bolo porušené.

Odpovedal Mgr. Tomáš Čentík, advokátsky koncipient z advokátskej kancelárie Illeš, Šimčák, Bröstl, s.r.o.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba