Ak dedičia dlh neuznajú, jeho suma narastá

Do dedičstva sa zahŕňa všetok majetok. Aj s dlhmi, ktoré po sebe poručiteľ zanechal. Sporné veci sa vylúčia, keďže dedičské konanie pred notárom ako súdnym komisárom je nesporové súdne konanie. Ak je dedičstvo predlžené, napríklad ak je hodnota majetku 10–tisíc eur, no po zomretom zostali aj 20–tisíceurové pohľadávky, dedičia sa môžu dohodnúť o prenechaní predĺženého dedičstva na úhradu dlhov poručiteľa. „Dedičstvo potvrdíme aj v prípade, že dedičia pohľadávky veriteľov neuznajú,“ vraví notár Jozef Opatovský. Upozorňuje, že veritelia aj napriek tomu majú právo podať voči dedičom žalobu na súd, pretože ak dedičstvo s dlhmi prevezmú, zodpovedajú aj za dlhy, a to do trhovej ceny prevzatého dedičstva.

02.10.2012 14:02
právnik, notár, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ako je to s dlhmi manželov po smrti jedného z nich?

Pri dlhoch v manželstve sa posudzuje, či vznikli počas manželstva, teda či zaťažujú aj pozostalého manžela alebo manželku. Pokiaľ si napríklad banka uplatní pohľadávku, ak mal zosnulý hypotekárny úver a zostatok bol ku dňu smrti 20–tisíc eur, tak 10–tisíc zaťažuje pozostalú manželku a 10–tisíc poručiteľa. Dedičia tak zodpovedajú za dlhy len do tejto sumy. Znamená to, že ak dedičia dlh uznajú, dohodnú s bankou splátkový kalendár. Ak ho neuznajú, notár to zapíše do zápisnice a banka si ho potom môže vymáhať súdnou cestou.

Dedičov môže prekvapiť dlh z banky, ale najmä od rôznych nebankových spoločností. Ako môžu na dedičskom konaní postupovať, ak ich s týmto dlhom oboznámite?

Banky či nebankové subjekty si uplatnia svoju pohľadávku písomne, túto listinu založíme do dedičského spisu. Niekedy, najmä ak ide o pôžičky z nebankových spoločností, sú dedičia zaskočení, nevedeli o nich. Napriek tomu, že niektoré podmienky v takýchto zmluvách môžu byť diskutabilné, majú nebankové spoločnosti právo žiadať plnenie dlhu, lebo ide o zmluvný vzťah. Dedičia môžu vyhlásiť, že dlh neuznávajú a keďže sporné veci sa v dedičskom konaní neprejednávajú, dlh vylúčime z pasív a prejednáme ostatný, nesporný majetok – buď podľa dohody dedičov, alebo podľa zákona, ak by sa nedohodli. Veriteľ, teda nebanková spoločnosť alebo banka si môže svoju pohľadávku uplatňovať potom v samostatnom súdnom konaní.

Ako sa na dedičskom konaní naloží s pohľadávkami daňového úradu, Sociálnej poisťovne alebo zdravotnej poisťovne?

Dedičia pohľadávky tohto typu zvyknú uznať, týka sa to aj hypotekárnych úverov z bánk, pri ktorých banky vydávajú potvrdenie o zostatku dlhu ku dňu smrti poručiteľa.

Ak by dlh neuznali?

Ak by dlh neuznali, zbytočne by narastal a takto by si len skomplikovali život, lebo majetok z dedičstva prijali a je z čoho splatiť ho. Banka, ak by dlh vymáhala na súde, musela by si na zastupovanie zvoliť advokáta, toho zaplatiť, zaplatiť aj súdne poplatky. V rámci súdneho konania vedia dokázať, že dlh existuje a nebol splatený. Týmto zbytočne narastajú súdne trovy a za prehratý spor by v konečnom dôsledku museli zaplatiť dedičia. Poručiteľových dlhov sa nezbavia ani po právoplatnom skončení dedičstva, pretože v zmysle zákona vždy zodpovedajú za dlhy poručiteľa do výšky ceny prevzatého dedičstva.

V rámci dedičského súdneho konania je možné vyzvať veriteľov na uplatnenie ich pohľadávok formou vyhlášky?

Táto možnosť tu je, keď je viac veriteľov. Veritelia totiž zvyknú svoje pohľadávky uplatňovať ešte predtým, než sa začne dedičské konanie. Vyhláškou zverejnenou na úradnej tabuli okresného súdu alebo u konajúceho notára sa vyzvú, aby sa v stanovenej lehote prihlásili. Obyčajne sa to robí však až vtedy, keď už pristupujeme k likvidácii dedičstva po tom, čo nedošlo k dohode medzi veriteľmi a dedičmi o prenechaní predlženého dedičstva na úhradu dlhov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba